Тръмп: Американски слон в лондонското блато

Двата първи дни от посещението на президента на САЩ на Острова бяха пълни с противоречия

Тръмп: Американски слон в лондонското блато | StandartNews.com

Съединените щати са държава на контрасти – определение, което обикновено се дава на неособено развити в икономическо и политическо отношение страни. Макар личността на президента Доналд Тръмп често да е оспорвана, неговият танц в политиката (започнал внезапно и неочаквано!) се оказа успешен под мотото Make America Great Again. Особеният характер и малко грубите маниери на американския орел ни бяха напомнени с особена тежест в последните два дни, по време на пътуването на Тръмп до Лондон – столицата на Великобритания, в момента едно блато, обвито от призрака на политически и икономически неволи.

Дали Доналд Тръмп бе свеж полъх в сърцето на британския политически и икономически живот? Дали той донесе гръм и мълнии в често облачната британска столица? Предизвика ли размисли в главите на британските политици? Дали пък не бе един американски слон (по символа на републиканската партия) в блатото на разтърсения от Брекзит Лондон. Може така да мислят политиците, но не и обикновените британци, които не го искат и не спират да протестират срещу нарцистичния му и расистки нрав.

Прекалената помпозност, с която се отличи първият ден от визитата на Тръмп в Лондон, бе широко отразена в медиите, като всеки жест се отразяваше до най-малката подробност. Но целият този блясък, размяната на символични подаръци и щедрите на епитети слова не бяха достатъчни, за да прикрият напрежението, заформило се още с пристигането на американския президент.

То контрастираше с любезния прием от страна на домакините, благодарение на серията от съобщения в Туитър, с които Тръмп изригна срещу кмета на Лондон Садик Кан, още при кацането на летище Станстед. Очевидно бе, че президентът сбърка дипломацията с ученически обиди, като първо нарече Кан „пълен неудачник“, а после използваше и срещите си с пресата, за да демонстрира неприязънта си към всички британски политици, които не го харесват. „Ню Йорк таймс“ писа, че това напомня за „ненормалната“ атмосфера на президентския мандат на Тръмп що се отнася до световната дипломация. Импулсивен и нестабилен, въпреки уникалното посрещане, той се оказа точно толкова зает с дребнотемия, колкото сме свикнали да го виждаме и чуваме във Вашингтон. Тоест крушата не падна по-далеч от собственото си дърво.

И въпреки че държавният глава на САЩ получи заслуженото уважение от страна на английската кралица и цялата й роднинска кохорта, той внесе дух на напрежение по време на безкрайните тостове в позлатената Банкетна зала на Бъкингамския дворец. Не че това напрежение не бе подхранвано и от домакините – приятелски и опозиционно настроени спрямо него.

Тук е моментът да споменем, че Тръмп се нахвърли не само върху кмета на Лондон, но и върху своята сънародничка (доскоро!) Меган Маркъл, станала съпруга на принц Хари и херцогияна на съсекс. Меган била „зла“, оплака се Тръмп. После той се опита да замаже гафа, като отрече да е използвал такова определение, въпреки че съществува аудиозапис с произнесеното неприятно определение. Как да се отмине фактът, че американският президент обиди един от кралските си домакини (Маркъл) само дни преди да пристигне в Лондон

Визитата на Тръмп във Великобритания се случи в кофти момент за него и за британските водачи. У дома го тормозят акции на демократите за импийчмънт, а британците са твърде заети с крещящо неуспешния си до момента Брекзит. Както писа сп. „Политико“ отрицателната реакция сред масовия британец към визитата е била очаквана и въпреки това той пристигна в страна, която е в най-неудобния момент от съвременната си история.

И двете държави все още не могат да разплетат политическите си „плетки“ от 2016 г. (избирането на Тръмп и референдума за Брекзит). И въпреки, че САЩ се радва поне на икономически успех, днес Великобритания е парализирана, далеч от икономическата стабилност от драмата по вече нежеланото от доста от гражданите й напускане на Европейския съюз.

Най-много Тръмп се оплакваше в Лондон от факта, че не може (в малкото свободни от ангажименти часове) да гледа любимия си телевизионен канал „Фокс Нюз“. И не спря да критикува СиЕнЕн, който пък (за негов ужас!) постоянно се гледа във Великобритания.

Но имаше и положителни за президента публични отгласи… Не, не заради постоянната смяна на скъпи тоалети и обувки от жена му – бившата манекенка Мелания, а защото волно или неволно го сравняваха с великия водач на Великобритания – някогашният премиер Уинстън Чърчил. Повод за това станаха подаръците, получени от него от страна на английската кралица - първото издание на книгата „Втората световна война“, написана от Чърчил, управлявал Великобритания в най-ужасните й времена – както и от министър-председателката Тереза Мей – копия на важни за сътрудничеството между Великобритания и САЩ по време на войната документи. За черешка на тортата той се спусна заедно с Мей и с цялата си рода в подземията под Лондон, от които Чърчил е управлявал държавата си по време на Втората световна. За съжаление на Тръмп сравняването му с Чърчил бе посрещнато положително само от любимата му телевизия…

Но ето че дойде и вторият ден от посещението на Тръмп в Лондон, който бе не по-малко изпълнен с дипломатически и политически противоречия, въпреки укротяващите жестове от страна на Тереза Мей, която изключително рядко демонстрира емоции.

Това, с което втората дневна порция тръмпизми се отличаваше бяха две цели на държавния глава на САЩ, демонстрирани от него и по-рано – да „благослови“ привържениците и противниците на Брекзит, както и да подчертава грандоманските си планове да „позлати“ Великобритания, обаче след като тя напусне Европейския съюз.

Във вторник президентът пак изуми британските политически лидери с откровения си ритник, който трябваше да насърчи домакините му да си махнат „задните части“ от ЕС. Разбира се бяха прехвърлени всички дипломатически норми. Чуждите лидери обикновено не се месят в националната политика на Острова.

В момента Тереза Мей, чиято оставка влиза в сила в петък е особено крехка (точно както цялата държава) и не може и да предположи какво ще донесе близкото бъдеще – излизане без сделка, нов референдум за Брекзит или нещо още по-сложно. Точно в този момент Тръмп се изтърси отвисоко посред дебата. Само за няколко часа той отсвири лидера на опозицията Джереми Корбин (който иска по-близки отношения с Евросъюза), в полза на това да направи жест към двама от най-изявените привърженици на твърдия Брекзит – Найджъл Фарадж и Борис Джонсън.

И докато Фарадж вече ни е ясен с ужасната си риторика в подкрепа на Брекзит, Борис Джонсън (който не успя да се яви за среща с Тръмп) винаги е пускал противоречиви послания. Е, в последно време е твърдо про-Брекзит, но може би това е част от играта му да спечели мандата за нов британски министър-председател.

Горкият Джереми Корбин си позволи да произнесе реч срещу Тръмп и да откаже да се яви в Банкетната зала на Бъкингамския дворец, а това му струваше гнева на американския държавен глава, който го подмина като пътник на автобусна спирка, но го и опръска с колата си, минавайки през уличната локва, както правят невъзпитаните шофьори – каза пред медиите, че казал „не!“ на Корбин и го определи като „негативна сила“.

САЩ и Великобритания от много десетилетия се гордеят със „специалните си отношения“, което Тръмп нарече „най-великия съюз, който светът е виждал“. Разбира се тази фраза бе използвана съвсем свободно и безсъдържателно, предвид последните години на нега в отношенията между Вашингтон и Лондон.

Естествено Тръмп се опита да разбърка и обърка картите на кандидатите за поста на министър-председател, които вече се натълпиха пред вратата на Даунинг Стрийт 10. Един от тях ще стане премиер, но не се знае дали ще бъде любимецът на Тръмп Борис Джонсън. За голямо съжаление на държавния глава на САщ, той можа само да поговори по телефона с Джонсън.

Бидейки един от водачите на кампанията „Гласувай за напускане“ по време на референдума за Брекзит, Борис най-точно кореспондира (с невъзпитаността и безразсъдността си) с характера на Тръмп, може би затова е и любимец на последния. И така, в последните моменти, от втория ден на визитата на Тръмп в Лондон стана ясно, че американският президент ще се държи така свойски, както го прави у дома с всяка държава по света, дори и с най-старата и авторитетна демокрация. Помним как Доналд Тръмп изблъска президента на Черна гора Душко Марковеч по време на „семейна“ снимка на една от срещите на НАТО, за да задоволи желанието си да е най-напред от всички. Сега в Лондон грубите жестове бяха вербални, а те не правят чест на иначе непукиста-президент на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай