Триумф за Вучич! Сърбия ще се управлява от една партия

Право на глас имаха 6,5 милиона сръбски граждани

Триумф за Вучич! Сърбия ще се управлява от една партия | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че коалицията на неговата Сръбска прогресивна партия печели 46,5% от гласовете на провелите се вчера предсрочни парламентарни избори при обработени 76% от секционните протоколи.

По думите му с такава подкрепа коалицията „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спре“ получава 127 депутатски места (в 250-местния парламент).

"Сърбия не трябва да спира" ще има абсолютно мнозинство, заяви Вучич тази нощ на пресконференция в централата на партията си, от чието лидерство се оттегли по-рано тази година.

Той уточни, че при тези изчисления не са включени гласовете на косовските сърби.

Властите в Прищина не разрешиха и този път косовските сърби да гласуват в Косово. Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област и това поражда нестихващо напрежение между двете страни, които водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. Белград започна преговори за членство в евросъюза през 2014 година.

Вучич каза снощи, че Сърбия е изправена пред труден период, но че тя винаги ще пази Косово като част от територията си.

„Труден период ни чака и ще трябва да разговаряме и да продължим нашия европейски път. Ще има трудни преговори и нелеки отстъпки и с Прищина, но ние винаги ще защитаваме Косово и Метохия като част от територията на Сърбия“, подчерта Вучич.

До неделния предсрочен вот се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

Право на глас имаха 6,5 милиона сръбски граждани. Те избираха 250 депутати между 2800 кандидати от 18 листи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай