Три партийни оставки във Великобритания

Три партийни оставки във Великобритания | StandartNews.com

Лидерите на три партии във Великобритания подадоха оставки заради лошите резултати, които получиха на парламентарните избори вчера. Първи бе Найджъл Фараж, който няма да влезе в британския парламент.

Лидерът на ЮКИП остана втори след кандидата на Консервативната партия и бивш активист на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Крейг Макинли. Това показват резултатите в избирателния район Южен Танет в Източен Лондон.

"През септември ще има избори за нов лидер на ЮКИП и през лятото ще обмисля дали да се кандидатирам отново за поста", обясни Фараж.

ЮКИП остана втора и трета сила в десетки избирателни райони.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд също подаде оставка след поражението на изборите вчера.

"Това не е речта, която исках да произнеса", каза Милибанд пред журналисти и свои привърженици. И изтъкна, че поема "цялата отговорност за загубата" на партията и се оттегля.

"Продължавам да съм уверен, че на Великобритания е необходимо лейбъристко правителство, но избирателите решиха друго и затова аз напускам своя пост. Време е нов лидер да поеме щафетата", каза още той.

Милибанд изтъкна, че е разговарял с Дейвид Камерън и го е поздравил за победата.

Третият партиен лидер, който също се оттегля, е Ник Клег (Либералдемократи). „Резултатите са смазващи", каза Клег, който бе вицепремиер в правителството на Дейвид Камерън през последните години.

По данни към 13,30 часа, либералдемократите печелят едва 8 депутатски места. В предишния парламент партията имаше 56 свои представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай