Вторник,

Търговци в Одрин: Евтини PCR тестове за българи

От: Агенция Стандарт -
Търговци в Одрин: Евтини PCR тестове за българи
A
A
A

Търговците от Одрин поискаха намаление на цената на PCR тестовете за коронавирус, които турските власти изискват от българските граждани, идващи на пазар в граничния град. Председателят на задругата на местните продавачи и занаятчии Хакан Фъндъклъ посочи, че епидемията има тежки последици за съсловието. 

"Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Бедестен, Али паша и Араста преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки. Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция. Но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас. Трябва да се намери решение като се отиде към поевтиняване на тестовете и улеснения специално за българските и гръцките граждани, които са основни клиенти на одринските търговци", заяви той. И добави: "Ако успеем да постигнем намаление на цената на COVID тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите".

Преди въвеждане на изискването за PCR тест около 500 000 туристи месечно, главно от България и Гърция, посещаваха Одрин, откъдето се снабдяваха с най-различни стоки. Твърди се, че туристите харчели средно по около 100-150 евро на човек.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички