Тревога! Голяма заплаха за Франция на Нова година

Властите със сериозно предупреждение

Тревога! Голяма заплаха за Франция на Нова година | StandartNews.com

Много сериозно предупреждение в основна европейска страна!

В новогодишната нощ във Франция ще има засилено полицейско присъствие по улиците като мярка срещу потенциална терористична заплаха. Това обяви вътрешният министър на страната Жерал Дарманен, предаде ДПА.

"Както знаете, от дълги години, и особено през последните месеци, Франция е силно засегната от терористични заплахи", заяви Дарманен за телевизионния канал, предава БТА.

Той каза, че е разпоредил мобилизацията на 90 хиляди полицейски служители, наред с 5000 военнослужещи и десетки хиляди пожарникари.

Франция е в тревога от най-висока степен за терористична заплаха, откакто учител бе убит от ислямист в северния град Арас през октомври. В началото на декември при друго нападение млад мъж намушка смъртоносно германски турист в близост до Айфеловата кула в Париж.

Миналата седмица петима души бяха арестувани по време на антитерористична операция в източната част на страната, но малко след това бяха пуснати от ареста.

Асошиейтед прес, позовавайки се на информацията на Дарманен, съобщава, че се очаква над 1,5 милиона души да присъстват на празненствата на централния парижки булевард "Шан-з-Елизе". Новогодишните тържества в Париж ще бъдат фокусирани върху предстоящото домакинство на летните Олимпийски игри догодина, като ще има диджей партита, фойерверки и светлинен спектакъл, прожектиран върху Триумфалната арка.

АП отбелязва още, че на пресконференцията Дарманен е посочил като частична причина за повишаването на терористичната заплаха във Франция случващото се в Израел и Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай