Тръгва нов процес срещу Морси

Тръгва нов процес срещу Морси | StandartNews.com

Кайро. Днес тръгва нов съдебен процес срещу експрезидента на Египет Мохамед Морси. В това дело той ще отговаря по обвинения в шпионаж, предаде ИТАР-ТАСС.

Наред с Морси пред съда ще застанат още 35 лидери на ислямистите, в това число и духовният наставник на "Мюсюлманските братя" Мохамед Бадиа. Процесът ще се проведе в полицейската академия в предградие на Кайро.

Изправените пред съда са обвинени в сговор с "чуждестранни организации" за извършване на терористични действия вътре в страната и "разгласяване на военна тайна на друга държава", което застрашава възможностите за отбрана на Египет. Ръководството на ислямистите е под подозрение и за финансиране на тероризма, военна подготовка на активисти за изпълнението на задачи, възложени от международната мрежа на "братството" и в редица други действия, засягащи суверенитета и териториалната цялост на Египет.

Морси, който бе свален от власт през юли 2013 г., е подсъдим по още 3 други дела, включително за убийства и измъчване на демонстранти по време на безредиците пред президентския дворец в Кайро през декември 2012 г. и масово бягство на затворници по време на януарската революция от 2011 г., един от които е бил Морси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай