Трагична Коледа за Нотр Дам

За първи път от 216 години няма да бъде отслужена литургия за Рождество

Трагична Коледа за Нотр Дам | StandartNews.com

В поразената от жесток пожар катедрала "Нотр дам" в париж за първи път от 216 години няма да бъде отслужена литургия за Рождество. Последно това се е случвало през 1803 година.

За да се изпълни пожеланието на президента Еманюел Макрон храмът да бъде възстановен за пет години, строителите няма да имат коледно-новогодишна ваканция. Редица дейности текат и в момента, при все че други са прекъснати, съобщи специалният представител на президента Макрон за реконструкцията генерал Жан-Луи Жоржлен.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и обещания за дарения в размер на 922 милиона евро.

Осем месеца след пожара от 15 април огромен строителен кран, надвесен над храма, изчаква момента да махне скелето, което застрашава конструкцията.

Кранът ще извърши най-деликатната операция от всички, целящи да гарантират сигурността на обекта - истинска херкулесова задача. Акцията се очаква да започне в началото на февруари. Предстои да бъдат демонтирани една по една 10 000 тръби - общо 250 тона метал, споени и заварени от априлския пожар.

Работа за месеци, изискваща предварителна подготовка, тъй като е твърде сложна. Деформираното и вече крехко скеле - гигантска паяжина в небето, застрашава свода и равновесието на катедралата. "Нотр дам" - бижу на готическото изкуство, е в състояние на "абсолютна спешност", изискващо незабавна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай