Трагедията във Филипините: Жертвите се удвоиха

Повечето загинали са военни, има и цивилни

Трагедията във Филипините: Жертвите се удвоиха | StandartNews.com

Най-малко 45 души загинаха, след като самолет на филипинските военновъздушни сили с 96 души на борда се разби при кацане на остров Холо. 42-ма от загиналите са военни, а останалите трима - цивилни. Сред ранените има 42-ма войници и трима цивилни граждани. В неизвестност остават петима военни. Това е най-тежката авиокатастрофа в страната от почти 30 години, отбелязва Ройтерс.

На борда на машината са се намирали 92-ма военни, повечето от които наскоро завършили, както и цивилни лица. Инцидентът е станал по време на опит за кацане, като самолетът Локхийд C-130 Херкулес изпуснал пистата и при опит да набере скорост за нов заход избухнал в пламъци след съприкосновението със земята сред дърветата.

Ще бъде започнато разследване за установяване на причината за авиокатастрофата, която към момента се разглежда като инцидент, а не като атака. Това е четвъртият инцидент с военна авиация на Филипините тази година. 

„Много войници са скочили от самолета, преди да удари земята, което ги е пощадило от експлозията при катастрофата“, се посочва в съобщение на филипинските военни.

Военен говорител обяви, че не е имало никакви признаци за атака срещу самолета, но посочи, че разследването на катастрофата тепърва започва, а сега усилията са насочени към спасяване и лекуване на оцелелите.

Повечето от войниците на борда неотдавна били завършили основно военно обучение и пътували от Лагуиндинган към остров Холо, на около 950 км южно от Манила, за да се присъединят към силите за борба с тероризма в южната провинция Сулу, където мнозинството от населението е мюсюлманско.

Падналият самолет С-130 бил пристигнал на Филипините неотдавна. Той бил един от двете машини, осигурени от САЩ чрез Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността. Според сайта C-130.net първият полет на разбилия се самолет е бил през 1998 г. 

Най-тежката авиокатастрофа на Филипините беше през 2000 г., когато самолет „Боинг-737“ на Филипинските авиолинии се разби, като погуби 131 човека. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай