Той ли ще е новият шеф на Световната банка?

Президентът на САЩ номинира бившия главен изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга

Той ли ще е новият шеф на Световната банка? | StandartNews.com

Президентът на САЩ номинира бившия главен изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга за ръководител на Световната банка, залагайки на връзките на родения в Индия ръководител с частния сектор и развиващите се пазари. Според Джо Байдън неговото назначаване ще даде тласък на преустройството на 77-годишната институция с цел по-добро справяне с изменението на климата. 

Според Reuters, номинацията на 63-годишния Банга, който към днешна дата е гражданин на САЩ, от страна на американския държавен глава почти гарантира, че той ще заеме поста, който контролира финансови потоци за милиарди долари към развиващите се страни за справяне с последиците от изменението на климата. 

В сряда Световната банка съобщи, че очаква до началото на май да избере нов президент на мястото на Дейвид Малпас, който обяви оставката си миналата седмица. До нея се стигна след като той предизвика скандал, отказвайки да приеме научния консенсус по отношение на изменението на климата.  

"Бързината на номинирането - по-малко от 48 часа след като Световната банка стартира процеса, отразява желанието на САЩ да обезкуражат всички претенденти и да се приключи бързо с избора", коментира Скот Морис, старши сътрудник в Центъра за глобално развитие и бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, пред Reuters. 

В подкрепа на номинацията си Джо Байдън отбелязва десетилетния опит на Банга в изграждането на глобални компании и публично-частни партньорства за финансиране на мерки срещу изменението на климата и миграцията. Той има и доказан опит в работата със световни лидери, смятат от Белия дом. 

"Аджай е уникално подготвен да оглави Световната банка в този критичен момент от историята", заявява Байдън, цитиран от новинарската агенция, и приветства индийските корени на бизнесмена, познанията му за предизвикателствата пред развиващите се страни и способността му да мобилизира частен капитал за справяне с глобални проблеми. 

Луис Алберто Морено, който работи в тясно сътрудничество с Банга, докато е президент на Междуамериканската банка за развитие, също подкрепя кандидатурата с думите:  “Работата на Банга в Индия и други развиващи се пазари, неговата мания за разширяване на финансовото приобщаване и дълбоките му познания в областта на новите технологии могат да помогнат за преодоляване на различията между богатите страни и развиващите се пазари” 

"Той наистина може да бъде двигател на промяната", отбелязва Морено, цитиран от Reuters и profit.bg. 

Противопоставяне  

Исторически Световната банка се оглавява от човек от САЩ - най-големият ѝ акционер, докато Международният валутен фонд (МВФ) - от европеец. Това обаче предизвиква все повече недоволството на развиващите се страни и нововъзникващите пазари, посочва още агенцията.  

И това не е единствената съпротива. Германия, например, друг голям акционер, смята, че длъжността трябва да бъде поверена на жена, тъй като банката винаги е била оглавявана от мъже. 

В същото време принадлежността на Банга към корпоративния елит също се посочва като проблем. 

"Нито частният капитал, нито MasterCard, нито Citigroup, нито PepsiCo, нито Nestlé, нито Dow насърчават споделения просперитет. Всички те правят много повече за изостряне на неравенството, отколкото за борба с него", коментира Джеф Хаузър, който оглавява прогресивния проект Revolving Door Project

Oxfam International, глобална конфедерация на благотворителни организации, на свой ред смята, че следващият президент на банката трябва да бъде избран чрез прозрачен глобален процес.  

"Световната банка не е американска банка, търговска банка или компания за частни капиталови инвестиции. За работа от такъв ранг се нуждаем от нещо повече от потупване по рамото от страна на президента Байдън", категорични са те пред новинарската агенция. 

Няколко думи за Банга 

Към днешна дата Аджай Банга е зам.-председател на General Atlantic, американска компания за частни капиталови инвестиции, която според представители на американската администрация е инвестирала над 800 млн. долара в решения за зареждане на електромобили, слънчева енергия и устойчиво земеделие. 

Той слиза от поста си на главен изпълнителен директор през декември 2021 г. след 12 години начело на Mastercard, където представителите на американската администрация отбелязват, че е помогнал на 500 млн. души без банкови сметки да се присъединят към цифровата икономика, предотвратил е съкращенията на 19 000 служители на банката по време на пандемията и е работил сериозно в сферите на климатичните промени, равенството между половете и устойчивото земеделие. 

Прозорецът за подаване на кандидатури за ръководител на Световната банка е отворен до 29 март. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай