Тотална стачка блокира Гърция

Тотална стачка блокира Гърция | StandartNews.com

Спряха влаковете, метрото, фериботите, музеите останаха затворени

24-часова стачка блокира Гърция. Стотици хиляди души излязоха на протести по улиците на страната срещу политиките на премиера Алексис Ципрас за продължителни икономии, съобщи Ройтерс. В центъра на Атина полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които хвърляха коктейли "Молотов".

Хората се вдигнаха на масов протест срещу наложените от ЕС и МВФ мерки за икономии в първата национална стачка, свикана от основните профсъюзи в държавния и частния сектор, откакто лявото правителство на Ципрас дойде на власт през януари. Гърците стачкуваха срещу увеличаването на данъците, безработицата, ниските пенсии и заплати, и подготвяната приватизация на летища и пристанища.

Близо 25 000 души участваха в шествия в центъра на Атина в рамките на три отделни демонстрации според данни на полицията, цитирани от АП. Шествие на подкрепяния от комунистите синдикат ПАМЕ събра около 15 000 души, около 4000 участваха в демонстрация на профсъюзите, а други 5000 се присъединиха към протест, организиран от анархистки групи. Около 10 000 души се включиха в протестно шествие и във втория по големина град Солун. Плакати с надпис "Няма да позволим да продавате Гърция на безценица!" бяха поставени по пристанищата и летищата. "Не на ниските заплати и пенсии! Гърция не е за продан! Искаме работа и достоен живот!", бяха част от лозунгите на протестиращите.

Стачката блокира обществения транспорт в страната и доведе до спиране на фериботи, влакове и метрото. Държавните училища и местните администрации останаха затворени, както и много музеи и археологически обекти. Лекарите от държавния сектор приемаха само спешни случаи. В стачката участваха служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт. Журналистите също бяха на протест, публикуваха само материали за стачката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай