Токсични води взеха 17 жертви в Бразилия (ОБЗОР)

Токсични води взеха 17 жертви в Бразилия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Властите предупредиха за риск от екологична катастрофа

Най-малко 17 души загинаха в четвъртък, след като стена на хвостохранилище на мина за желязна руда се скъса в югоизточна Бразилия, съобщи Ройтерс. Има повече от 50 ранени и над 40 изчезнали, но според спасителните служби това не са окончателни данни и броят им може да нарасне.

По все още неизяснени причини стената на хвостохранилището се скъсала и огромна река от отровна кал заляла намиращото се на 7 км градче Бенто Родригес в щата Минас Жерайс, затрупвайки къщи и автомобили. В малкото градче живеят около 500 души, като до вчера гигантската кална вълна бе погълнала над 200 жилища. Спасителните операции бяха затруднени поради риск от свлачища, затова екипите използваха хеликоптери, за да отведат оцелелите на безопасно място. Властите предупредиха, че водата се е смесила с остатъци от експлоатацията на мините и вероятно е токсична.

Председателят на местния миньорски синдикат също обясни, че хранилището е съдържало токсична кал и минерални отпадъци и било голямо колкото десет футболни игрища. Ръководителят на аварийното планиране на минната компания "Самарко", която е собственик на хранилището, заяви, че вероятната причина за тежкия инцидент е сеизмична активност в района. Никой друг от компанията обаче още не е потвърдил информацията.

Междувременно от спасителните екипи коментираха, че кални свлачища блокират пътищата и не са сигурни, че ще успеят да открият всички изчезнали и пострадали. Местната болница вече е препълнена, затова хеликоптери започнаха да извозват ранените до близките градове. В района бе обявено извънредно положение, а стотици семейства бяха евакуирани.
Първоначално властите заявиха, че само една язовирна стена се е скъсала, но по-късно във видео, публикувано на Фейсбук страницата на компанията собственик "Самарко", бе съобщено, че са скъсани две стени. Според експерти скъсването на стените може да доведе до екологична катастрофа в целия район. Длъжностни лица от "Самарко" пък твърдят, че язовирите са имали валидни лицензи от органите по околната среда, които са ги проверявали за последно през юли миналата година. От компанията добавиха, че язовирите са съдържали основно пясък и хвостохранилища. Появиха се обаче опасения дали хвостохранилищата не съдържат опасни химикали и дали не съществува риск за замърсяването на близката река.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай