Тийнейджър от Гвинея премина през ада в Алжир

15-годишният гвинеец е живял в Алжир от 5 месеца, когато е арестуван и хвърлен в затвора

Тийнейджър от Гвинея премина през ада в Алжир | StandartNews.com

Тематична история за ада, през който премина тийнейджър от Гвинея на име Ахмед, когато лошият късмет го отведе в Алжир, бе публикувана току-що от европейския новинарски уебсайт InfoMigrants.

В Алжир момчето трудно е могло да си намери работа и е попаднало в затвора, преди да бъде депортиран от военни в пустинята близо до границите на Нигер.

15-годишният гвинеец е живял в Алжир от 5 месеца, когато е арестуван през септември и хвърлен в затвора, преди да бъде изоставен в пустинята.

„Ахмед, заедно със стотици хора, беше изоставен в пустинята, на около петнадесет километра от нигерския град Асамака“, пише InfoMigrants, цитирайки думите на тийнейджъра, че „алжирците ни оставиха в пустинята и стреляха два пъти във въздуха, за да ни сплашат.” Това е „все по-честа практика през последните месеци“, отбелязва авторът на статията.

Ахмед, който разказва как е бил арестуван, докато е търсил работа, казва „Арестуваха ме, защото съм черен. Полицията ми поиска документите, но аз нямах и не исках да им показвам паспорта си, защото щяха да го скъсат. Казаха ми „Върни се в Африка“ и ме откараха в затвора.

След като прекарва три дни в затвора Адрар, той е откаран заедно с около 400 други мъже, жени и деца, в Таманрасет. Оттам мигрантите, включително някои, които живеят в Алжир повече от десет години, са отведени на място на 15 километра от нигерския град Асамака и изоставени там.

Тийнейджърът разказва как пътуването от това пустинно място до Асамака е било дълго, трудно и изтощително и как Международната организация по миграция (МОМ) се е погрижила за тях при пристигането им в Нигер.

Младежът в момента е в Ниамей в център на МОМ и чака приключването на процедурите, преди да се върне у дома. „За момента все още не мога да се върна в Гвинея. С други гвинейци чакаме МОМ да вземе нашите документи за самоличност, пропуски и т.н. Нямам търпение да се върна в страната си“, казва Ахмед.

Тези операции по депортиране на чужденци, живеещи в Алжир, в Нигер стават все по-многобройни през последните месеци. Те причиняват организационни проблеми в Нигер, особено в малкото градче Асамака, което понякога е затрупано от пристигащи.

Операциите по връщане в страните на произход на мигранти, експулсирани от Алжир в Нигер, бяха силно забавени през последните месеци поради административни и здравни ограничения, наложени от САЩ и понякога свързани с епидемията от Covid-19. Несигурността на определени райони също усложнява връщането на мигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай