Тежка нощ за протестиращите в Киев

Имаше множество сблъсъци между демонстранти и полиция

Тежка нощ за протестиращите в Киев | StandartNews.com

Киев. Поредна нощ на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция на площад "Независимост" в Киев.

Близо 20 хиляди служители на вътрешните войски бяха разположени по площада. Коктейли Молотов летяха снощи срещу органите на реда. От своя страна униформените се отвръщаха с гранати със сълзотворен газ и гумени куршуми. Стигна се и до използване на водни оръдия при минусовите температури в Украйна. 

Хаосът нарасна в късните часове на нощта. Представители на силите за сигурност започнаха да разчистват барикадите на улица „Грушевски". Катапултът на демонстрантите бе разрушен от спецчастите "Беркут". Протестиращите използваха камъни, за да се отбраняват. Един младеж бе задържан от полицията, той се приближил до униформените с бяло знаме в ръка. 

Безредиците в центъра на Киев продължават.

Правоохранителите органи предприеха настъпление на широк фронт рано тази сутрин. Цялата колона на „Беркут" и вътрешните войски се приближи към разгневените демонстранти. След това протестиращите започнаха настъпление по цялата ширина на улицата. Полицията бе принудена да се оттегли на предишните си позиции зад изгорените автобуси.

Правоохранителите запалиха голям огън на стълбището пред Националния художествен музей на Украйна зад гърбовете на полицейските отбранителни линии.

Демонстрантите замерят правоохранителите с пиротехника.

Депутати от опозиционна партия „Свобода" наредиха да не се извозва от Киев целия тираж на вестник "Гласът на Украйна", в който са публикувани антипротестните закони, които украинският парламент прие на 16 януари. Украинската опозиционна партия „Удар" предупреди правителството за „голяма беда", съобщи "Фокус".

„Сега в ръцете на властта е цялата отговорност за това, което ще се случи за в бъдеще в страната. Ако има опит за игнориране или силово потушаване- това ще свърши с голяма беда", заяви депутатът от "Удар" Ростислав Павленко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай