Терористите получават $100 и виагра всеки ден

Терористите получават $100 и виагра всеки ден | StandartNews.com

100 долара дневна надница, мобилен телефон, кредитна карта, разрешително за отпуск, издадено от висша инстанция, и виагра - това са част от атрибутите на бойците от групировката "Ислямска държава", сражаващи се в Ирак и Сирия, разкрива италианският в. "Република". Изданието се позовава на източници от европейски служби за борба с тероризма и на източници в Сирия и Ирак.

Средната дневна заплата на джихадист е 100 долара, като по последни данни на ЦРУ от края на 2014 г. в редиците на групировката се сражават 30 000 бойци. Така издръжката на тази армия излиза 3 млн. долара на ден. На година това прави 1 млрд. долара. Групировката се финансира от контролираните от нея петролни находища, с откупи, трафик на дрога и на плячкосани произведения на изкуството. Силите на ИД са разделени на две - в Ирак и в Сирия. Респективно те се контролират от Абу Муслим ал Туркмани и от Абу Али Аламбари.

Джихадистите се оценяват по пет критерия. Първият е ролята, която изпълняват в редиците на ИД, вторият - предаността към ИД, третият - стажът, четвъртият - постиженията на бойното поле, петият - получените рани. Най-високата оценка се получава при 6-месечни непрекъснати участия в бойни операции. За бонус се смята, ако джихадистът е особено млад, под 20 години. Ако е и чужденец и се ожени за мюсюлманка от териториите на халифата, той получава още бонус точки.
ИД има специална служба за издаване на разрешителни за почивни дни.

Върху тези документи се поставя специален печат. Разрешителните се получават, след като джихадистът вече се е показал предан на каузата. Това означава, че е изпълнил нормата за участие в сражения и операции - бил е ангажиран по 16 часа дневно седем дни в седмицата шест месеца без прекъсване.

Онези, които дезертират и бъдат заловени, се наказват сурово, много често със смърт.

Виаграта пък е необходима на джихадистите, за да се показват на ниво по време на масовите изнасилвания на жените от превзетите градове и села.

Грижа на ООН за паметниците

СС на ООН прие единодушно по предложение на Русия резолюция, призоваваща страните да спрат вноса на незаконно придобити културни ценности от Ирак и Сирия, за да се пресече основният източник на финансиране на "Ислямска държава", Фронта Ал Нусра, и други свързани с "Ал Кайда" организации.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова нарече документа "крайъгълен камък за опазване на културното наследство на Ирак и Сирия. Дипломати в ООН посочват, че Бокова е заела категорична позиция срещу незаконната търговия с културни предмети и най-вече с откраднати антики, с чиято продажба се финансират терористични дейности. Последователно и твърдо тя е положила основата за решителни действия срещу това престъпление към човечеството, отбелязват в ООН. Съветът за сигурност възложи на ЮНЕСКО да координира усилията на международната общност в тази посока, като САЩ също играят важна роля в тази насока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай