Терорист от Брюксел работил в Европарламента

Терорист от Брюксел работил в Европарламента | StandartNews.com

Единият от взривилите се на брюкселското летище джихадисти е работил като чистач в сградата на Европейския парламент (ЕП). Това стана ясно от съобщиение на европейския форум.

ЕП представя информация, че един от брюкселските атентатори е бил нает за лятна работа като чистач за 1 месец през 2009 г. Той изкарал още един месец стаж там - на същата длъжност, но през следващата година.  Заподозреният не е имал криминално досие по времето, в което е работил в сградата на институцията. От там дори допълват, че фирмата за почистване е представила доказателство за липсата на криминална дейност.

Европарламентът не съобщава името на мъжа, установен като замесен в кървавите атентати от 22 март, уточнява Канал 3. Има подозрения обаче, че става въпрос за Нахим Лакрауи. Той бе издирван дълго време от белгийските власти, след като бе заподозрян, че не се е самовзривил, а се укрива след нападенията. 

Жестоките атаки от 22 март взеха 35 жертви в Брюксел. Взривовете бяха три, а мишените - две. Първо камикадзета се самовзривиха на летището "Завентем", а минути след това последва още едно нападение - в брюкселското метро, съвсем близо до евроинституции. Ранените бяха стотици.

За Нахим Лакрауи се предполага, че един от хората, изработили бомбите за терористичните нападения в Париж на 13-14 ноември миналата година, при които загинаха 130 души. Негова ДНК бе открита по експлозиви, използвани при атаките във френската столица.

Към момента за Лакрауи е ясно още, че е пътувал през септември 2015 година до Унгария заедно с парижкия атентатор Салах Абдеслам. Предполагаемият атентаторът е бил познат на властите и с името Суфиан Каял.

На 4 декември миналата година федералните власти са издали международна заповед за задържането на известния с името Суфиан Каял, както и на още един мъж - Самир Бузид. Те са били с арестувания за парижките нападения Салах Абдеслам при проверка, осъществена от унгарската полиция на 9 септември 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай