Тереза Мей без план Б, тупа топката пред депутатите

Премиерът отново ще ходи в Брюксел да преговаря, отхвърля призивите за отлагане на Брекзит

Тереза Мей без план Б, тупа топката пред депутатите | StandartNews.com

Британският премиер Тереза Мей отхвърли призивите за отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС и каза, че отново ще положи усилия да прокара в парламента договорената от нея сделка, съобщи Асошиейтед прес.

В понеделник тя трябваше да представи пред депутатите план "Б" за действие, след като парламентът по-рано тази година отхвърли категорично сделката ѝ с ЕС.

Тя обаче не представи каквато и да било нова стратегия и настоя, че ще продължи да търси подкрепа в собствената си Консервативна партия и опозицията. Лидерът на лейбъристите Джеймс Корбин обаче отказва да се среща с нея и преговорите са в задънена линия.

Тереза Мей за пореден път се обяви срещу призивите за провеждане на нов референдум, тъй като по думите ѝ това ще подкопае вярата в демокрацията.

Тя каза, че ще води още разговори с депутати от своята партия и от опозицията за техните тревоги във връзка със сделката, преди да се обърне пак към евролидерите.

Освен това съобщи, че планира да се върне в Брюксел, за да обсъди промени в сделката, която тя договори с лидерите на ЕС миналия месец.

"Вярвам, че можем да постигнем напредък по отношение на така наречената ирландска предпазна система", каза тя пред парламента.

Мей добави, че ще се консултира с депутатите относно възможните промени и "след това ще занеса заключенията от тези дискусии обратно в ЕС".

Тя съобщи, че отпада предвидената такса от 65 лири, която европейските граждани трябваше да плащат при кандидатстване за статут на уседналост във Великобритания.

Изтъквайки три промени в подхода си към Брекзит, Мей каза, че ще бъде "по-гъвкава", ще изпълни искането на опозиционната Лейбъристка партия за гарантиране на правата на работниците и ще намери начин да успокои напрежението, породено от ангажимента да няма връщане на твърда граница на остров Ирландия.

Тя отхвърли възможността за уреждане на граничния въпрос чрез внасяне на изменения в сключеното през 1998 г. Споразумение от Разпети петък, в което Лондон пое ангажимент да не възстановява физическата граница на остров Ирландия.

"По този начин ще изпълним мандата на британския народ и ще напуснем Европейския съюз по начин, от който ще спечелят всички части на Обединеното кралство и всеки гражданин на нашата страна", каза тя.

Очакваше се депутатите да гласуват нейния план "Б" на 29 януари, от "Даунинг стрийт" 10 коментираха в понеделник, че няма да има решаващ вот за Брекзит преди февруари.

ЕС казва, че споразумението за излизане не може да бъде предоговаряно.

Основното притеснение около сделката на Мей е така нареченият "предпазен механизъм" за недопускане на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия. Този механизъм е най-спорният момент от споразумението, като според много британски депутати той може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай