Тайфунът в Япония взе десетки жертви

Тайфунът в Япония взе десетки жертви | StandartNews.com

Токио. Най-малко 13 души са загинали, след като мощен тайфун премина близо до японската столица, предадоха световните медии.

Тайфунът Уифа причини свлачища и наводнения на остров Изу Ошима, на юг от Токио, където бяха разрушени няколко къщи, а притесненията са, че може да достигне и района на атомната централа Фукушима.

Много хора са умрели, когато техните домове се се сринали или са били погребани в кални свлачища на острова. Две от жертвите са открити мъртви в близост до река.

В Токио, множество полети бяха отменени, влаковете спряха и са затворени много училища.

"Това е най-силният тайфун през последните 10 години, който преминава през региона Канто", заяви Хироюки Учида, главен анализатор на Японската метеорологична агенция.

Евакуирани са 200 000 души, а се очаква броят на жертвите да нарастне, тъй като има много изчезнали.

Дъждовете, предизвикани от тайфуна, вече се изливат над Токио и постепенно стават все по-интензивни. Японските авиокомпании анулираха близо 500 полета за днес, но броят може рязко да се увеличи. 30 високоскоростни влака също няма да се движат, както и още десетки други композиции.

Властите предупреждават за наводнения в някои райони на Токио. Те призовават гражданите да не излизат, докато в столицата бушува стихията. Служители на много фирми в столицата бяха освободени от работа по-рано, а в 3550 училища бяха отменени занятията.

Във Фукушима компанията оператор на централата ТЕПКО има готовност да изпомпва дъждовната вода, която се очаква да се излее в защитните контейнери, които са в основата на 1 резервоара за съхранение на радиоактивна вода.

Бурята донесе и рекордни валежи - 122 мм само за един час в сряда сутринта.

Спасителите се борят, за да достигнат до много райони, в които има разрушения.

Тайфунът се очаква да се придвижи на североизток и да отслабне в течение на деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай