Тайфунът Фанфон изкара радиоактивна вода от Фукушима

Тайфунът Фанфон изкара радиоактивна вода от Фукушима | StandartNews.com

Токио. Радиацията в проби от подпочвените води в района около атомната електроцентрала "Фукушима 1" се е повишила повече от десетократно, съобщиха японските медии. Говорител на компанията оператор на авариралия през 2011 г. АЕЦ - ТЕПКО, заяви, че най-вероятно проливният дъжд в резултат на тайфуна Фанфон, който удари крайбрежието миналата седмица, е оказал влияние на подпочвените води. 

Измерени са 150 000 бекерела тритий (радиоактивен изотоп на водорода) в проба от кладенец в близост до Втори реактор на АЕЦ 'Фукушима 1", което е десетократно нарастване в сравнение с миналата седмица. Съдържанието на цезиеви изотопи в един литър от тази вода достига 251 000 бекерела. Разрешената в Япония максимална концентрация във вода, изливана в океана, е 30 бекерела. За стронций-90 и други материали, отделящи бета-лъчение и причиняващи рак на костите, са отчетени стойности от 1,2 млн. бекерела. Кладенецът е в близост до излаза на АЕЦ-а към Тихия океан. Специалисти от централата спешно изпомпват почвените води, за да не изтекат в океана.

Японската метеорологична агенция очаква супертайфунът Вонфон да се насочи към централата днес. В нея се съдържат 1000 резервоара с тонове радиоактивна вода, които са най-голямата превчка за обезопасяването след земетресението и цунамито, които причиниха аварията през 2011 г. 

Властите предупредиха за проливни дъждове и свлачища, предупредиха гражданите да се подготвят за силен вятър и големи вълни. 

До сега над 50 души в 9 японски провинции пострадаха от инциденти, свързани с тайфуните. 9 загинаха, а трима се водят изчезнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай