Талибаните обявиха началото на лятната си офанзива

Талибаните обявиха началото на лятната си офанзива | StandartNews.com

Кабул. Международното летище в Кабул беше атакувано в понеделник, след като талибаните обявиха началото на ежегодната си лятна офанзива.

Две ракети удариха летището, но не са причинили никакви жертви, предаде Би Би Си.

Имаше и атаки срещу американската авиобаза Баграм, сградата на съда в Джалалабад в източната и административни сгради в други градове.

Афганистан се намира в преходен момент, с нов президент, който трябва да бъде избран следващия месец, и чуждестранни сили, които трябва да се оттеглят до края на 2014 година.

Би Би Си отбелязва, че офанзивата е започнала след като реколтата на мак е била прибрана и талибаните могат да наемат бойци по-лесно.

Офанзивата е започнала с атаки преди зазоряване в понеделник срещу авиобазата Баграм на север от столицата.

Една ракета е паднала извън базата; други три са били изстреляни, но не са причинили щети.

Две ракети са били изстреляни срещу летището в Кабул, като за момента не се съобщава за жертви и летището остава отворено.

Атаките идват след преудпреждения на Международната кризисна група, че без по-голямо финансиране за афганистанските сили, талибаните могат да засилят позициите си след напускането на международните войски.

Талибанските лидери заявиха миналата седмица, че офанзивата, която ще бъде последната преди НАТО да се изтегли от Афганистан, ще очисти "мръсотията на неверниците" от страната.

Офанзивата ще съвпадне с втория тур на изборите следващия месец, когато трябва да бъде избран наследник на президента Хамид Карзай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай