СЗО стресна всички. По-висок данък за алкохола

Скочи срещу алкохол и цигари

СЗО стресна всички. По-висок данък за алкохола | StandartNews.com

Световната здравна организация призова правителствата по целия свят да увеличат данъците върху алкохола и подсладените със захар напитки (ПЗС).

След като проучи данъчните ставки, СЗО заяви във вторник, че средната глобална данъчна ставка върху "нездравословните продукти" е твърде ниска, докато продукти като виното са напълно освободени от данъци в някои европейски страни, съобщи NOVA.

По данни на СЗО всяка година 2,6 милиона души умират от употреба на алкохол, а 8 милиона души умират поради нездравословно хранене.

Здравната агенция заяви, че по-високите данъци ще спомогнат за намаляване на потреблението на тези продукти и ще стимулират компаниите да произвеждат по-здравословни продукти.

"Облагането с данъци на нездравословните продукти създава по-здраво население. То би имало положителен ефект в обществото. В случая с алкохола данъците биха помогнали и за предотвратяване на насилието и пътнотранспортните произшествия", заяви Рюдигер Креч, директор на СЗО.

От Организацията добавиха, че макар 108 от 194-те ѝ държави членки вече да налагат някакви данъци върху безалкохолните напитки, те представляват средно едва 6,6% от цената на газираните напитки. Половината от тези държави, отбеляза СЗО, облагат с данък и водата, което не се препоръчва от агенцията.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай