Свобода: България и Румъния в Шенген след изборите

Свобода: България и Румъния в Шенген след изборите | StandartNews.com

Арджещ. Въпросът за влизането на България и Румъния към Шенген може да бъде решен след изборите за Европейския парламент на 25-ти май, заяви досегашният ръководител на социалистите в ЕП Ханес Свобода по време на визитата си в румънския град Арджещ.

Според него след предстоящите избори ще бъде взето решение за присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство.

Свобода смята, че двете страни са изпълнили критериите за членство в зоната. Той изрази надеждата, че след присъединяването на България към Шенген страната ни ще реши проблемите на българо-турската граница.

По отношение на Румъния Ханес Свобода призова властите да положат повече усилия за истинското интегриране на ромското малцинство в обществото.

Според Свобода преобладават политически причини за забавянето на членството на България и Румъния в Шенген.

Той добави, че единственият проблем по присъединяването на България е несигурност по южната граница с Турция, която е вход за бежанския поток от Сирия.

"Надявам се да помогнем на България да се справи с проблемите по южната си граница, за да могат двете страни да се присъединят към Шенген."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай