Световните лидери осъдиха атентата в Париж

Световните лидери осъдиха атентата в Париж | StandartNews.com

Политически и обществени лидери от цял свят остро осъдиха терористичната атака срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" в Париж. 

Статията се обновява с излизането на още реакции

„България остро осъжда нападението над редакцията на „Шарли ебдо" и извършените убийства в Париж", казва в изявление министър-председателят Бойко Борисов.

„В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите.
Няма кауза, която да оправдава терора.
Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба", заявява премиерът.

Дълбоко потресен от терористичния акт е президентът Росен Плевнелиев, който изпрати съболезнователно писмо до френския си колега Франсоа Оланд. Плевнелиев осъжда този "варварски акт на насилие и тероризъм" и изразява съболезнования към близките на загиналите. 

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева написа туит на френски език, който гласи: "Този варварски акт с нищо няма да се намеси в свободата на печата, която е финдамент на нашите демокрации".  

Британският премиер Дейвид Камерън коментира нападението в Париж в началото на седмичното заседание в долната камара в парламента. 

"Сигурен съм, че цялата камара ще осъди варварското нападение срещу парижкото списание тази сутрин. Макар че няма подробности за атаката , аз зная, че тази камара и цялата държава е солидарна с френския народ срещу всички форми на тероризъм. Ние заставаме категорично зад свободата на словото и демокрацията", каза той.

Британският външен министър Филип Хамънд каза, че е "ужасен" от "терористичното нападение".

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс нарече инцидента "атака по всички нас, по нашите фундаментални ценности, по свободите, върху които се градят нашите европейски общества". 

"От името на Европейския парламент изразявам моите съболезнования на семействата и близките на жертвите на терористичния акт, извършен днес в Париж срещу редакцията на вестник "Шарли Ебдо", каза във видео обръщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Ние сме дълбоко шокирани от това отвратително престъпление, което е атака срещу цивилизованото общество и осъждаме този акт на насилие. Ние, европейците, няма никога да отстъпим от ценностите като свобода на пресата и свобода на изразяване, на толерантност и на взаимно уважение, които тази атака иска да постави под въпрос. Това е момент на голяма тъга, който изисква достоен и ясен отговор. Каквито и да са нашите убеждения и религиозни вярвания, ние трябва да се изправим заедно и силни срещу подобни терористични действия. Призовавам всички граждани да защитим ценностите, които са ни скъпи. Пожелавам също така бързо възстановяване на всички ранени", каза още Шулц.

Американският президент Барак Обама е информиран за инцидента с ограничени подробности, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от CNN. По думите му няма пряка заплаха за Съединените щати.

Според позицията на САЩ Франция е била надежден партньор в издирването на ислямски екстремисти в Сирия и Ирак. Вашингтон очаква "ако не успеят да ги [извършителите] намерят веднага, бързо да споделят с нас всякаква подробна информация за техния профил". 

"Франция и великият град Париж, където се случи тази непростима атака, дават на света вечен пример, който ще устои далеч отвъд омразната визия на тези убийци. Наредил съм на моята администрация да предоставят всяка необходима помощ за да получат тези терористи справедливост", заяви президентът на САЩ Барак Обама. 

"Свободата на изразяване не може да бъде убита от подобни актове на терора", заяви Държавния секретар на САЩ Джон Кери

Руският президент Владимир Путин осъди тероризма "във всичките му форми".

"Осъдителна и отвратителна атака в Париж", написа в Туитър индийският премиер Нарендра Моди. 

"Солидарни сме с народа на Франция. Мисля за семействата на тези, които изгубиха живора си", добави министър-председателят на Индия. 

"Асанж: Светът трябва да отмъсти за Шарли Ебдо, като публикува бързо всички техни карикатури. Атаките на цензурата са губещ ход" гласи туит, пуснат от профила на УикиЛийкс.

След като обяви нападението за терористичен атентат, френсият президент Франсоа Оланд заяви, че стрелците "ще бъдат преследвани толкова дълго, колкото е необходимо, така че да бъдат спрени и изправени пред съда". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай