Светът призова за мир и стабилност

Светът призова за мир и стабилност | StandartNews.com

САЩ и Германия подкрепиха Ердоган

От действията на Анкара ще зависят бъдещите отношения с ЕС, предупреди Доналд Туск

Светът реагира незабавно на опита за военен преврат в Турция. Световни лидери, президенти, премиери и външни министри на много страни осъдиха пуча, подкрепиха стабилността на турската държава и призоваха за спазване на конституционния ред и демокрацията.

Президентът на САЩ Барак Обама и държавният секретар Джон Кери подкрепят демократично избраното турско правителство, съобщи днес Белият дом. Двамата са обсъдили ситуацията по телефона, тъй като Кери се е намирал в Русия по това време. Още в първите часове на кризата Кери успял да говори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и го уверил в пълната подкрепа на САЩ за правителството на страната.

Днес Обама свика извънредна среща на съвета по национална сигурност по повод кризата в Турция.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че трябва да се избегнат всякакви кръвопролития и добави, че е необходимо проблемите на Турция да се решават в съответствие с конституцията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия е заинтересована случващото се в Турция да приключи колкото се може по-бързо по законен начин и страната да се завърне на пътя на стабилността, предсказуемостта и правовия ред.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази безпокойство. "Напрежението и предизвикателствата в Турция не могат да бъдат разрешени с оръжие. Военният преврат няма място в съвременна Турция", подчерта Туск. Той отбеляза, че нататъшните действия на Турция ще имат решаващо значение за отношенията между Анкара и Брюксел. "Надеждата ни е, че ще запазим Турция като централен партньор", каза Туск.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за спокойствие. Неговият прессекретар отбеляза, че Мун внимателно следи случващото се в Турция.

Размириците хванаха повечето европейски лидери и външни министри на срещата Азия - Европа в Монголия. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова всички страни към сдържаност и свика спешно съвещание на външните министри от ЕС, за да обсъдят ситуацията.

Германският канцлер Ангела Меркел, която също бе в Улан Батор, подкрепи правителството в Анкара и призова сънародниците си в страната да бъдат внимателни.

Новият външен министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че е "особено загрижен" от развитието на събитията в Турция и предупреди британските граждани в Турция да не излизат на улицата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече Турция "важен съюзник на НАТО" и призова всички страни да уважават демократическите институции.

Иранският външен министър Джавад Зариф също призова за мир. По думите му "превратите нямат място в нашия регион и са обречени на провал".

В Дамаск ликуваха за пуча

Стотици ликуващи хора излязоха по улиците на Дамаск в нощта на петък срещу събота, след като турската армия заяви, че е завзела властта от президента Реджеп Тайип Ердоган, един от регионалните съперници на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс.

Местни жители съобщават, че през един от кварталите на сирийската столица е преминало шествие с коли, хората са развявали знамена и са скандирали "Бог, Сирия и Башар!". Правителството на Асад обвинява Ердоган, че налива масло в огъня на сирийската война, като подкрепя ислямистки бунтовници и позволява на чуждестранни джихадисти да пресичат турската граница и да влизат в Сирия. Очевидец в Дамаск разказа, че хората са стреляли от радост във въздуха, а гърмежите са били по-оглушителни дори от тези при преизбирането на Асад за президент преди две години.

ЮНЕСКО прекрати годишната си среща

Организацията за образование и култура на ООН (ЮНЕСКО), която все още е оглавявана от българката Ирина Бокова и която от неделя провежда в Истанбул годишната си среща, реши да отмени събитието заради опита за преврат. Срещата, на която трябваше да бъдат разгледани близо 20 кандидатури за включване в списъка на Световното културно наследство, трябваше да продължи до сряда. Но в съобщение в сайта си ЮНЕСКО посочва, че отмяната е за неопределено време. "Оценяваме ситуацията. Не напускаме Турция. Намираме се в хотели и оценяваме дали ситуацията от гледна точка на сигурността ще ни позволи да продължим срещата или не", заяви за агенция ЕФЕ началникът на пресслужбата на организацията Георге Папаянис. И добави, че делегациите от всяка страна могат да решат какво да правят в съответствие с препоръките на изпращащата ги държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай