Светът отпуска милиони за бежанците

Светът отпуска милиони за бежанците  | StandartNews.com

Хиляди хора преминават границите за една нощ

20 милиона евро ще бъдат отпуснати от Германия за спешна финансова помощ за 500 000 сирийски бежанци, обяви министърът на развитието Герд Мюлер.

Средствата ще бъдат прехвърлени на Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие.

"Благодарение на това, на около 500 000 бежанци в района ще бъдат осигурени с продукти за прехрана. Надявам се, че и други страни ще последват нашия пример", каза Мюлер в интервю за Welt am Sonntag.

Исландия пък отпуска 16 млн. долара за бежанците, съобщи правителството на островната държава.

"Исландското правителство ще внесе в парламента предложение за разпределението на 2 милиарда крони тази и следващата година, за да помогне на бежанците и търсещите убежище, във връзка с хуманитарната ситуация в Сирия", се казва в изявление.

Тези средства, според финансовия министър Бярни Бенедиктсон, са предназначени както за международни организации, предоставящи помощ на разселените лица в Близкия изток, така и за центровете, които ще се занимават с устройването на бежанците в самата Исландия, чието население е само 330 000 души.

Междувременно стана ясно, че Канада ще приеме до края на 2016 г. 10 000 сирийски бежанци на своя територия, съобщи министърът по въпросите на гражданството и имиграцията Крис Александър.

"Правителството ще ускори процеса по издаване на визи на бежанци", каза той.

Министърът припомни, че първоначално е било планирано Канада да приеме 10 000 мигранти от Сирия и Ирак в течение на три години - от 2015 до 2017 г.

"Ще изпълним това с 15 месеца по-рано", заяви още министърът.

По-рано канадските власти съобщиха, че от федералния бюджет са отпуснати 100 милиона канадски долара (75,3 щатски долара) за оказване на помощ на сирийските бежанци. Правителството ще разпредели тези средства с помощта на Червения кръст и Червения полумесец в помощ на бежанските лагери в Ливан, Турция и Йордания.

Министър-председателят Сигмундур Давид Гунлаугсон каза на пресконференция, че се надява до края на годината Исландия да приеме поне 100 души, освен тези, които подадат молба за убежище там.

Само в събота в Австрия са пристигнали най-малко 10 000 мигранти, съобщиха властите във Виена. Първоначално мигрантите са били насочени от Хърватия към Унгария, след като Загреб заяви, че не могат да се справят с наплива от 20 000 бежанци, които са пресекли границата на страната след сряда. Унгария на свой ред транспортира мигрантите до границата с Австрия, като при това отправя обвинения към Хърватия за това, че балканската страна не регистрира мигрантите, които пристигат на нейна територия. Само че някои от мигрантите заявяват пред репортери на Би Би Си, че и в Унгария не ги регистрират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай