Светът се вълнува! Първи новини от уникалното кацане на Луната

Супер нация е с огромното постижение

Светът се вълнува! Първи новини от уникалното кацане на Луната | StandartNews.com

Една велика технологична страна може заслужетно да обере овациите!

Япония официално стана петата страна, кацнала на Луната, след СССР, САЩ, Китай и Индия, съобщават от Sky News, които следят мисията в реално време. От наземния екип все още очакват радиовръзка с апарата. Въпреки че е сигурно, че е кацнал, все още не е ясно дали е в правилната позиция и дали при кацането не са настъпили повреди.

"Японският космически модул SLIM изглежда е успял в опита си да се приземи на Луната с несравнима точност," съобщи Японската космическа агенция (JAXA), която се опитва да провери състоянието на космическия кораб, предаде АФП.

Модулът започна спускането си двадесет минути по-рано със скорост от около 1700 метра в секунда.

Според телеметричните данни "изглежда, че SLIM е кацнал. Проверяваме състоянието му", заяви Шин Ториуми, служител на JAXA.

Той не само е кацнал на Луната, но е на 100 метра от целта си, което се счита за висока степен на точност. Оттук идва и прозвището му "Лунен снайпер".

Обикновено лунните апарати кацат на няколко километра от целта си, което може да усложни изследователските им мисии. А кацането на Луната е по-трудно от кацането на астероиди, извършено вече от JAXA, защото гравитацията на Луната е по-силна.

Кацането на Луната развълнува хората по целия свят.

Репортерът Кейт Арклес Грей припомня пред Sky News, че е имало няколко неуспешни мисии за кацане на Луната през последните години, но това може да е тази, която да успее. 

„Имахме три частни опита през последните няколко години, нито един от тях не успя да "залепи" кацането“, припомня тя. 

„Имам малко по-големи надежди за тази мисия, това е мисия на Националната космическа агенция и Япония, която е много добра в своите прецизни кацания", допълва журналистката. 

„Мисии като тези за събиране на проба от астероид и връщането ѝ на Земята никога преди не са били осъществявани, а те успяха", посочва Грей.

„Имам големи надежди, че това кацане ще е успешно“, каза по-рано Грей, в очакване на прилуняването. 

Докато SLIM сканираше повърхността на Луната, Грей обясни как ще реши къде да бъде прилунен апаратът, пише vesti.bg. 

Очевидно няма GPS на Луната, така че корабът не може да го използва, за да разбере къде се намира. Има редица уреди на борда, като радар и лазер - те правят снимки и ги сравняват с картите на лунната повърхност, които са направени от орбита“, посочи тя:

„Компютърът на борда бързо сравнява изображенията с вече направените на повърхността на Луната. Идентифицирайки кратери и други области, той определя къде е позициониран апаратът, след което самостоятелно решава дали има някакви опасности преди кацането".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Bank
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи