Свалиха украинска летяща крепост (ОБЗОР)

Свалиха украинска летяща крепост (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бунтовници се хвалят, че са взривили и изтребител бомбардировач, Киев обяви ден на траур

Киев. Опълченците в Източна Украйна печелят все по-голяма огнева мощ, а Киев търпи все по-големи военни загуби. Последният епизод от кръвопролитните сражения в Донбас, поставящ под въпрос крехкия оптимизъм за намаляване на напрежението, породен през последните дни от контактите между украинския държавен глава Петро Порошенко и руския президент Владимир Путин, бе свалянето на летяща крепост над Луганск, при която загинаха всичките 49 военнослужещи на борда. Ракета от преносим зенитен комплекс или голямокалибрена картечница, а най-вероятно - и двете, събориха фатално на земята военнотранспортен самолет Ил-76 на украинските ВВС в град Луганск. За нападението с най-много убити украински бойци от започналия преди два месеца кървав конфликт между новата власт в Киев и бунтовниците в Донбас потвърди пред Ройтерс представителят на спецоперациите на украинските сили за сигурност в източната част на страната Владислав Селезньов. Според министерството на отбраната в Киев самолетът бил обстрелян, докато захождал за кацане на летището в Луганск, което е под контрола на украинската армия, докато целият град е в ръцете на опълченците. Според министерството на борда на Ил-76 пътували с цел ротация 40 парашутисти и 9-членен екипаж, както и техника, муниции и храна. По самолета е стреляно "цинично" и "коварно", според министерството. Заради трагедията Киев обяви днешния ден за траурен.

Проруските опълченци в Луганск поеха отговорността за свалянето на тежката машина, която има модификации за борба с горски пожари, а също и въздушни цистерни за изтребители. "Той бе свален с ракета, след което падна на територията на аеропорта на Луганск. Вероятно на борда му е имало военен състав", заявил представител на щаба на опълчението в Луганск, цитиран от РИА Новости.

Освен националния траур днес ще се проведе и заседание на Съвета за национална безопасност, става ясно още от съобщението на сайта на украинския президент. Порошенко категорично уверява, че страната му ще даде адекватен отговор на случващото се в последните дни в Източна Украйна.

Часове след зрелищната атака пък опълчението в град Гороловка пък се похвали, че е свалило друг украински военен самолет и е пленило пилота му. "Успяхме да свалим щурмови изтребител Су-25, пилотът катапултира. Той се намира при нас, в щаба на опълчението, разпитват го", заяви неназован бунтовник пред Интерфакс. Машината е обстрелвала превзетата от въстаниците сграда на милицията в града. Според РИА "Новости" и ИТАР-ТАСС обаче свалената машина е бомбардировач Су-24. ИТАР-ТАСС допълва, че "два Су-24 атакуваха зданието на МВР в Гороловка с касетъчни бомби". Сайтът Gorlovka.ua твърди, че при този авиообстрел вчера сутринта са загинали двама души, а други седем са били ранени. Според бунтовниците в сградата са загинали и цивилни граждани, а освен това са били поразени и жилищни кооперации в близост.

Москва отрече доставки на тежко въоръжение

Специалният представител на Путин за международното сътрудничество в борбата с тероризма Александър Змеевский отрече в ООН обвиненията, че Русия снабдява опълченците с танкове и друго тежко въоръжение. "Измислиците за руска намеса в ескалацията на напрежението по никакъв начин не се потвърждава. Освен това ние не приемаме необоснованите твърдения за руска намеса в ситуацията в Украйна, за изпращането на въоръжени формирования в тази страна и за снабдяване с оръжие", каза още той.

Обвиненията дойдоха от страна на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, който заяви, че в Украйна са влезли три руски танка. Държавният департамент на САЩ пък бе по-конкретен в обвиненията - Русия доставя на бунтовниците танкове Т-64 и системи за залпов ракетен огън БМ-21 "Град". "Имаме данни, че Русия е съсредоточила в югозападната си част танкове от такъв тип, които вече не са на въоръжение в армията й, и някои от тях са били доставени на сепаратистите", каза говорителката на Държавния департамент Мари Харф. Тя обаче нямаше информация, че украински бронетранспортьори са нахлули в Русия.

Нови преговори за газа в Киев

Нова среща между "Газпром" и "Нафтогаз" се очакваше в събота да се проведе в Киев. За това потвърди официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов. "Сега се подготвя нова среща в Киев, която ще се проведе във формат, различен от предишните консултации", каза той. Куприянов добави, че руската позиция по преговорите за газа остава изключително ясна и последователна. "Ние сме готови да търсим компромис, но натискът върху нас е безполезен. Нашият подход към решаване на проблемите е изразяван нееднократно", посочи той. В петък Русия заплаши да спре подаването на газ за Украйна в случай, че не бъде платен дългът от 1,95 млрд. долара. Русия и Украйна проведоха, с посредничеството на Еврокомисията, няколко срещи без резултат, а завчера премиерът на Украйна Арсений Яценюк се оказа, че е разпоредил на държавните ведомства да се готвят за спиране на доставките на 16 юли. Цената от 385 долара за 1000 куб. м е последното предложение на "Газпром" за Украйна, е заявил председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер, чиито думи цитира Интерфакс.

Бронирани машини нахлуха в Русия

Два украински бронетранспортьора са пресекли границата с Русия в района на село Миллерово в Ростовска област, съобщи местната гранична служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Инцидентът е станал в нощта на петък срещу събота. Говорителят на местната структура на ФСБ Василий Малаев заяви пред Интерфакс, че БМП навлязъл на 150 метра в руска територия, след което екипажът на бронираната машина избягал пеш обратно в Украйна. По-късно обаче военните се върнали с друга БМП, за да изтеглят първата. Дори насочили оръдие към руските граничари, но те в крайна сметка осуетили опита им, а първата машина останала в руски плен. Външно министерство на Русия нарече случая "провокация". "Оценяваме подобни действия на украинската страна като грубо нарушаване на основополагащи положения в международното право, като противоправен акт, който няма да способства за мирното урегулиране на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна. Настояваме да се прекратят подобни провокации, които затрудняват едва започналия процес за възстановяване на двустранния руско-украински конфликт", се посочва в позиция на МВнР в Москва. По-рано Дмитрий Песков, говорител на руския президент, заяви, че Владимир Путин е разпоредил на руското външно министерство да изпрати протестна нота до Киев заради нарушаването на държавната граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай