Студен душ! Голяма промяна с почивките в Гърция

Транспортните разходи поскъпват сериозно

Студен душ! Голяма промяна с почивките в Гърция | StandartNews.com

Заради енергийната криза и увеличаването на транспортни разходи, почивката в Гърция рязко поскъпва, съобщава електронното издание на гръцкия в. „Та неа“. Изданието дава разбивка на разходите на четиричленно семейство за популярни летни дестинации, като островите в Егейско море.

Данните показват, че цената на разходите по придвижването до дестинациите ще е три или четири пъти по-висока в сравнение с цената на престоя за семейство с две деца, като в изчисленията не се включва цената на храната.

Ако семейство избере за лятната си почивка остров Наксос, за една седмица то ще плати малко над хиляда евро, ако пътува с кораб, и близо две хиляди евро, ако избере пътуване със самолет, като цената за престоя се изчислява на около 406 евро. Бензинът за седемдневен престой на острова ще излезе близо сто евро, като изчисленията са направени спрямо цената на горивото към 1 юни.

При дестинация остров Родос се наблюдава същото явление – пътните разходи са три пъти по-високи от разходите за престой - 319 евро (престой) срещу 975,64 евро за пътуване с ферибот и 1140,38 евро – със самолет. В този случай бензинът за седемдневен престой на острова ще струва близо 140 евро.

Цените на фериботните билети постоянно растат, отбелязват представители на туристически бранш. Последно цената за превоз на един автомобил е нараснала от 70 на 105 евро, пише Факти.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай