Студът в Полша взе над 20 жертви през почивните дни

Студът в Полша взе над 20 жертви през почивните дни | StandartNews.com

Студът в Полша е отнел живота на най-малко 21 души през миналия уикенд, предаде Франс прес. В някои региони на страната температурите приближават минус 20 градуса по Целзий, съобщи днес Правителственият център за национална сигурност.

"През последните 24 часа са загинали 12 души. Предишния ден регистрирахме девет други жертви", съобщи Божена Висоцка, говорителка на центъра. С това броят на починалите в следствие на студовете от 1 ноември насам достига 39 души.

Полицията призова гражданите да бъдат бдителни и да реагират, ако видят човек, заплашен от измръзване, особено бездомници. В полско-словашките Татри от Коледа загинаха 14 души. Повечето от тях са се подхлъзнали по пътеки, които са заледени, но без много сняг. Това ги превръща в опасни за туристи без голям опит.

Тази зима, както и миналата година, студената вълна достигна Полша късно, но много рязко. Миналата седмица температурите в страната все още бяха над нормата за сезона.

Зимата на 2015 г. също беше необичайно мека в Полша. 77 души обаче станаха жертва на студовете в страната с 38 милиона жители, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай