Стрелба по протеста в Киев

Поне седем убити и 150 ранени при избухналите с нова сила протести

Стрелба по протеста в Киев | StandartNews.com

Киев. Истинска улична война със стрелба на месо избухна по улиците на Киев. Седем души загинаха, а поне 150 са ранени при подновените с нова сила протести, прераснали в сблъсъци между демонстрантите и полицията, предаде Би Би Си. Полицията използва гумени куршуми и зашеметяващи гранати, за да спре хилядите недоволни, тръгнали към парламента, където депутатите трябваше да обсъждат промени в конституцията. Тяхната цел е да ограничат правомощията на президента Виктор Янукович, който подпали през ноември протестите с решението си да не подпише споразумението за асоцииране с ЕС.


"Имаме трима загинали от рани от куршуми в главата и в сърцето. Имаме и много ранени, десетки от тях в тежко състояние", заяви сутринта Олга Боголомец, лекар доброволец на Майдана.


МВР на Украйна съобщи по обяд, че петима униформени са получили огнестрелни рани при сблъсъците. "Лекарите извадиха от тялото на един от служащите куршум. На друг се опитват да спрат кръвоизлива", посочи министерството в комюнике, допълвайки, че 37 милиционери са ранени.


Украинската опозиция многократно предупреди, че неуспех на опитите за конституционна промяна ще активира отново антиправителствените протести след период на относително затишие. Предупрежденията вчера се материализираха в ожесточени протести. Хилядите, насочили се към парламента, бяха блокирани от редици с полицейски автомобили и камиони. Подпалени бяха два "Камаз"-а. Някои от протестиращите вадеха павета, с които замеряха полицията, а други хвърляха димки. Служителите на реда отговаряха на атаките със зашеметяващи и димни гранати, както и с гумени куршуми. До сблъсъци се стигна на улица "Садовая", която е до улица "Грушевски", където горяха гуми на милиционерски камиони. Към подразделенията на вътрешните войски край парламента беше изпратено подкрепление от спецчастите "Беркут". Напрежението ескалира допълнително, след като участници в протестите успяха да окупират централата на управляващата Партия на регионите. Част от сградата избухна в пламъци, след като стотици протестиращи хвърляха коктейли "Молотов" по зданието. Освен това демонстрантите взеха в плен мъж в цивилни дрехи, който се е намирал в офиса на партията, както и един милиционер, но впоследствие "Беркут" освободиха централата. По-късно спасителните екипи откриха в опожарената сграда тяло на мъж, за когото се предполага, че е служител в офиса. Появиха се съобщения, че протестиращите са се опитали да нахлуят в освободената преди три дни сграда на кметството, както и в тази на здравното министерство. Опозиционната депутатка Леся Оробец от партията "Баткившчина" писа на страницата си във Фейсбук, че телата на трима протестиращи са били положени в сграда близо Дома на офицера, който се намира на около 100 метра от сградата на Върховната рада. Украинското министерство на отбраната нареди протестиращите веднага да напуснат културния център на военните. Появи се информация и за тяло на убит без глава. Ройтерс пък съобщи за две тела, лежащи пред метростанция, недалеч от Майдана.


В късния следобед пък властите дадоха два часа на опозицията да прекрати протестите, преди да предприеме операция по възстановяване на реда. По-същото време метрото бе затворено, а полицаите започнаха да се придвижват към Майдана. Жените и децата бяха предупредени да напуснат Площада на независимостта. Горе-долу по същото време започна и щурм на окупирания от протестиращите Профсъюзен дом, който се намира на Майдана.


Близо 150 души са били ранени при вчерашните протести, от които 30 тежко. На един от тежко ранените беше ампутирана ръка, други имат черепни травми и рани по ръцете и краката, дължащи се основно на шумови гранати. В боевете на улица "Шелковична" е получил нараняване фотокореспондентът на Ройтерс Глеб Горанич. Той е бил поразен от зашеметяваща граната, която е пробила защитната му жилетка.


В същото време вътре в парламента опозиционният лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович да изтегли силите за борба с безредиците, за да се избегне по-нататъшен "конфликт в обществото". По-рано вчера опозиционните депутати блокираха парламента в знак на протест, след като служители отказаха да регистрират тяхното предложение за възстановяване на конституцията от 2004 г.

 

Бунтовниците искат пари от Меркел

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер се срещнаха при закрити врати в Берлин с украинските опозиционни лидери Арсений Яценюк и Виталий Кличко. Преди това германски официални лица заявиха, че освобождаването на задържаните протестиращи и на окупираните от демонстранти сгради в Киев са знаци, че правителството и опозицията могат да намерят допирни точки въпреки продължаващите вече месеци сблъсъци.
На срещата опозицията поиска от Меркел финансова помощ и санкции срещу обкръжението на президента Виктор Янукович. "ЕС и Германия имат механизми за налагане на санкции. Трябва да се провери произходът на доходите на Янукович и близките му, както и на подкрепящите режима олигарси. Всички съмнителни транзакции трябва да се блокират в рамките на директивите на ЕС за прането на пари", заяви лидерът на партия УДАР Виталий Кличко. Той добави, че западният натиск върху Янукович трябва да е съчетан с "положителна програма за украинския народ", която да включва финансова помощ и премахване или облекчаване на визовия режим с ЕС. "Европейските ни партньори са готови да окажат подкрепа", заяви Яценюк след срещата с Меркел. Той спомена финансова помощ в размер на 610 млн. евро.

 

Опозицията блокира трибуната в парламента

 

Депутатите от украинската опозиция окупираха вчера трибуната в парламента и осуетиха заседанието, след като председателството на Върховната рада отказа да регистрира проект за постановление за връщането на конституцията от 2004 г. Петдесетина народни представители превзеха трибуната и президиума и провалиха дневния ред на заседанието, което трябваше да започне в 11 ч местно време.


В същото време лидерите на парламентарните групи на опозиционните партии се отправиха към кабинета на председателя на парламента Владимир Рибак, за да го убедят да внесе проекта за разглеждане. По-късно украинска телевизия съобщи, че Рибак се е почувствал зле след разговорите с опозиционерите и е била извикана "Бърза помощ". Рибак е получил хипертонична криза.


По време на окупацията лидерът на УДАР Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович да свика предсрочни парламентарни и президентски избори. Той поиска от държавния глава и да нареди изтегляне на военните и спецчастите от улиците на Киев.

 

Русия: Западът носи вина за размириците

 

Завръщането на насилието в Украйна е резултат от политиката на Запада, който насърчи ескалирането на напрежението, обяви вчера руската дипломация, цитирана от АФП.


"Случващото се в момента е директен резултат от политиката на самодоволство на западните политици и европейските структури, които от началото на кризата си затварят очите пред актовете на агресия на радикалните сили в Украйна и окуражават провокациите срещу законната власт", се казва в комюнике на руското министерство на външните работи. Москва отново призова украинската опозиция да спре със заплахите и ултиматумите и да започне диалог с властта с цел излизане от кризата.


Русия смята да отпусне тази седмица 2 милиарда долара от обещания през декември заем на Украйна, който бе задържан заради изчакването да се сформира ново правителство в Киев. Това обяви вчера руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от АФП.


През декември Москва отпусна заем за общо 15 милиарда долара на Киев, от който до момента са отпуснати 3 милиарда долара. Съобщението за новия транш на руския заем идва часове след срещата в Берлин на германския канцлер Ангела Меркел с украинските опозиционни лидери Арсений Яценюк и Виталий Кличко, на която украинската опозиция поиска финансова помощ и санкции срещу обкръжението на президента Янукович.

 

Обявяват новия премиер

 

Кандидатурата на новия премиер на Украйна може да стане ясна до денонощие. Това съобщи Интерфакс, като се позова на депутат от управляващата Партия на регионите.


На въпрос на журналисти кога може да се очаква обявяването на назначението, депутатът Анна Герман заяви, че това вероятно ще стане в четвъртък.


Засега няма информация за името на бъдещия премиер на страната.

 

Шулц отхвърли опцията членство и в двата съюза

Присъединяването на Украйна към Евразийския икономически съюз, който трябва да започне да функционира от 1 януари 2015 г., ще попречи на създаването на зона за свободна търговия между ЕС и Украйна, смята председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.


"Споразумението за присъединяване към ЕС не изключва добросъседските връзки и прекрасното сътрудничество с Русия и страните от Митническия съюз. Присъединяването на Украйна към Евразийския съюз обаче ще направи зоната за свободна търговия с ЕС проблематична по простата причина, че има несъвместимост в нормативната уредба и регулация", каза Шулц в интервю за украинската информационна агенция УНИАН. Според него при всички случаи всяка суверенна държава има право да взема собствени външнополитически решения.

Брюксел заклейми насилието

"Дълбоко съм разтревожена от новата ескалация на насилието в Киев и съобщенията за жертви. Заклеймявам всякаква употреба на насилие, включително срещу обществени или партийни сгради", заяви в изявление вчера външната министърка на ЕС Катрин Аштън. "Призовавам ръководството на Украйна да предприеме действия срещу причините за кризата. Политическите лидери сега трябва да приемат споделената си отговорност за възстановяването на доверието и да създадат условия за ефективно решение на политическата криза", добавя още Аштън.

Берлин призова за край на безредиците

Германия призова за слагане на край на насилието в Украйна, предаде АФП.
"Силно призовавам двете страни в украинския конфликт да потърсят политическо решение на кризата чрез разговори. Връщането на насилието в Украйна определено не е начинът за постигане на стабилност и добро бъдеще на страната". Това каза германският министър на външните работи Франк-Валтер Щанмайер в разговор по телефона с украинския си колега Леонид Кожара.

Янукович приема опозицията

Днес президентът Виктор Янукович трябва да се срещне с лидерите на парламентарната опозиция Арсений Яцунюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок. Това съобщи председателят на парламента Владимир Рибак. Планирано е разговорите да започнат в 11 часа местно време. Възможно е по време на срещата да се обсъжда въпросът за формиране на правителството, допълни шефът на Върховната Рада.

 

ЕС успокоява Москва за търговията

 

Програмата на ЕС "Източно партньорство" няма да навреди на руско-украинските търговски връзки, а руският бизнес може да спечели, ако украинските предприятия получат пряк достъп до вътрешния пазар на ЕС. Това пише върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън в статия, поместена в руския в. "Комерсант".
"Независимите изследвания потвърждават, че споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, включващо създаването на всеобхватна зона за свободна търговия, няма да окаже негативно въздействие на търговията между Русия и Украйна", уверява тя.


Шефката на европейската дипломация отбелязва, че руският бизнес може да спечели от по-стабилната институционална структура в съседните страни и от по-динамичната икономика и засиленото търсене, до които ще доведе тя.
По думите и принадлежащите на руснаци компании в Украйна също ще спечелят от прекия достъп до вътрешния пазар на ЕС, посочва тя. "Стига сме мислили за сфери на влияние. Дойде време да се действа отговорно, със съсредоточаване върху поддържането на усилията на Украйна за намиране на изход от политическата криза", призовава Аштън. Тя уверява, че ЕС разбира желанието на Русия да разшири вдъхновения от нея Митнически съюз. "Страните, които влизат в този съюз, също ще спечелят от установяването на по-тесни връзки с ЕС", продължава баронесата. Аштън съзира огромен потенциал в партньорството между ЕС и Руската федерация, като обръща внимание, че двустранната търговия възлиза на 1 млрд. евро на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай