Стрелба и взрив при мащабна акция в Брюксел

Стрелба и взрив при мащабна акция в Брюксел | StandartNews.com

Въоръжени полицейски сили започнаха мащабна акция в белгийската столица Брюксел, съобщават местни медии, цитирани от Independent.

Експлозия е била чута в началото на операцията, предава белгийската агенция „Белга". Според телевизия RTBF мъж е бил неутрализиран. По-късно тази информация бе потвърдена. Кметът на квартал "Скаарбеек" уточнява пред АФП, че полицията е задържала мъж, който е ранен леко. 

Свидетели съобщават за чути взривове и стрелба, както и че районът на акцията е отцепен и на мястото има засилено полицейско присъствие.

В района е забелязан отряд сапьори, както и специален робот. На местните граждани е разпоредено да останат по домовете си, а в района е разположен голям охранителен кордон.

„Мога да потвърдя, че полицейската операция е насочена към лице, което е заловено от полицията и е претърпяло лека контузия на крака", заяви представителят на властите. Клип в Туитър показва, че задържаният лежи безжизнен на земята и бива провлачен няколко метра от спецчастите. 

Белгийските власти смятат, че в четвъртък са арестували мъж, който е помогнал на един от атентаторите от брюкселското метро, предаде „Ройтерс", като се позова на свой източник.

„Имаме сериозни индикации, че това е заподозреният, когото издирваме през последните дни. Разпознаването все още е в ход", каза още той. Става дума за човек, който се вижда на запис от охранителните камери да влиза заедно със смятания за извършител на терористичния акт Халид ел-Бакрауи, съобщава bTV.

И двамата са носели чанти със себе си, като не е ясно дали и заподозреният е трябвало да се самовзриви.Сред седемте арестувани до момента човека не е т.нар трети от кадрите от камерите на летището в Брюксел, за когото се смята, че е Нахим Лакрауи. Името на Лакрауи е свалено от сайта на белгийската полиция, което показва, че вече не е издирван.

Акцията тече в квартал "Скаарбеек", където полицията откри по-рано експлозиви и знаме на "Ислямска държава" в квартира, която вероятно е била използвана от камикадзетата, окървавили белгийската столица във вторник.

В белгийската столица се провеждат спецакции от кървавите атентати на 22 март насам, като все още се издирва третият заподозрян за смъртносните нападения - Нахим Лакрауи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай