Страшна драма в Сърбия. Ученик убива деца по списък

Най-малко осем деца бяха убити при стрелба

Страшна драма в Сърбия. Ученик убива деца по списък | StandartNews.com

Страшна драма разтърси Сърбия. Най-малко осем деца бяха убити при стрелба в сръбско училище, съобщи BBC. Сред жертвите има и охранител. Ученик от седми клас е стрелял тази сутрин в училището, което се намира в центъра на Белград.

Oще шест деца са ранени, както и една учителка. Те са откарани в центъра за спешна помощ. Трима от пострадалите са в реанимация, а едно момиче се намира в операционната и лекарите се борят за живота й, предаде сръбския "Blic".

Според изданието веднага след като е убил гарда, ученикът се насочил към двете дежурни момичета. Първата е застрелял директно в главата. Момичето е подложено на операция, състоянието й е тежко, а неврохирургите от Клиничния център на Сърбия се борят за живота й. Втората дежурна ученичка е с огнестрелни рани в краката.

Полицията в Белград съобщи, че е получила сигнал за стрелба в основното училище "Владислав Рибникар" към 8:40 часа сутринта. Заподозреният, ученик от 7 клас е бил арестуван. Момчето изстреляло няколко изстрела от пистолета на баща си по ученици и училищната охрана. То е било примерен ученик и дете на здравни работници, баща му е лекар.

Предполага се, че детето е стреляло под въздействието на наркотици.

Нападателят е планирал стрелбата месец предварително със списък на децата, които да атакува, и подробности в кои класни стаи ще влезе първо, уточни по-късно полицията в Белград, предаде още BBC.

Стрелецът е съставил план на входа и изхода на училището. Те са намерени на бюрото му. На тях е посочил приоритетни цели.

Заподозреният е оставил чантата си на влизане в училището и е приготвил четири коктейла Молотов.

Той веднага извадил пистолета си на входа на училището и стрелял по охранителя. Сред осемте убити ученици са седем момичета и едно момче, като най-малкото е родено през 2009 г.

Пострадали са четири момчета и две момичета, включително едно момиче, което е в критично състояние след тежка черепно-мозъчна травма и простреляно във врата и гърдите момче, което е с гръбначна травма.

Заподозреният е бил жертва на насилие от връстници, потвърди министърът на образованието. От 5 до 7 май в цяла Сърбия е обявен тридневен траур.

"Бил съм на хиляди разследвания, това е нечувано в сръбското общество. Според събраните до момента данни детето е планирало събитието отдавна", заяви Веселин Милич, началник на ПУ за град Белград, цитиран от агенция Новости.

Той показа плана и списъка на децата, които Коста К. е направил сам, преди да извърши нападението.

"Взел е пистолетите от апартамента на баща си, взел е със себе си и коктейли Молотов. Първо прострелял охранителя, а след това и дежурната ученичка. След престъплението той се обадил в полицията. Момчето е работило по план за влизане и напускане на училище. Той е определил приоритетните цели, как да ликвидира кои деца и в какъв брой", заяви Милич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай