Страшен скандал между Сърбия и Русия

Захарова уязви Вучич, после публично му се извини

Страшен скандал между Сърбия и Русия | StandartNews.com

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова забърка страшен скандал между Москва и Белград с пост, който пусна в социалните мрежи. В него се присмива на снимката в Белия Дом, на която на голямо кресло седи президента Тръмп, а от двете му страни, на по-малки столчета, са седнали държавният глава на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти.

Веднага след нейната публикация, Вучич даде интервю по телевизия ТВ Пинк като нарече публикацията й във Фейсбук примитивна.

„Подсъзнанието повече говори за човека, повече това, което казва Мария Захарова“, отвърна сръбският президент и изрази огромното си съжаление, че „Русия не цени Сърбия като единствената европейска страна, отказала да се присъедини към антируските санкции“.

„Не ценят, че Сърбия е военно неутрална страна и няма намерение да влиза в НАТО, че купуваме газ и оръжие само от тях“, добави Вучич.

Дали това изказване на Захарова е било съгласувано с руския президент Владимир Путин не е ясно, но само десетина минути след публичното огорчение на Вучич, Захарова й се наложи да направи нещо, много нетипично за нея. Излезе с извинение, в което обясни как не е искала да обиди Сърбия, просто обяснявала, че американците така високомерно се държат с всички останали държави.   

„Моля за извинения, но постът ми беше неправилно изтълкуван“, посипа главата си с пепел говорителката на Външно, която не веднъж е минавала добрия тон в изказванията си и спрямо България.

Реакцията на Москва по отношение на Сърбия е разбираема. В петък американският президент успя да направи “историческото споразумение“ между Белград и Косово. Двамата президенти и косовския премиер подписаха в Белия Дом споразумение за развиване на икономическите отношения. Това са два двустранни договора на всяка балканска страна с САЩ, но по своята същност са голям пробив в сложните отношения между двете държави, които продължават вече 12 години и са беспорен успех за Тръмп.

Във финала на разговора в Белия дом между него и Вучич, сръбският президент го покани на гости, а американският му колега каза, че с удоволствие при първа възможност ще посети както Белград, така и Прищина.  

Със сигурност, това е подразнило Москва, тъй като Сърбия досега е била запазена територия за височайши визити само за руските топполитици, където ги посрещат с червени килими и тържества, на които се пеят руски песни в изпълнение лично на вицепремиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай