Голям скандал! Китай и Русия скочиха на Байдън

Сериозни обвинения към американският президент

Голям скандал! Китай и Русия скочиха на Байдън | StandartNews.com

Китай разкритикува днес думи на американския президент Джо Байдън относно китайския президент Си Цзинпин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за изказването на Байдън в интервю за телевизия Пи Би Ес, че Си има огромни проблеми, особено в икономически план. 

ВИЖ ОЩЕ: Байдън отсече, сензационни думи за Путин

"Това изявление е напълно безотговорно и нарушава основните правила на дипломатическия етикет", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство. "Китай изразява своето силно недоволство и твърдо противопоставяне", каза говорителката на редовен брифинг.

Джо Байдън даде интервюто за Пи Би ЕС вчера.

"Намерете ми някой световен лидер, който да е готов да застане на мястото на Си Цзинпин... Аз не виждам такъв", изтъкна Байдън в интервюто за американската телевизия. "Този човек има огромни проблеми", сред които се откроява "една икономика, която не функционира много добре", каза американският президент, като отбеляза в същото време, че китайският лидер "има огромен потенциал".

Байдън каза още, че подкрепата на Китай за Русия е относително дискретна и че Пекин, противно на очакванията в началния етап след нахлуването на руските сили в Украйна, не се е ангажирал със стопроцентова подкрепа за Москва.

Според президента на САЩ неохотата на Пекин да подкрепи изцяло Москва е свързана с нежеланието на Си Цзинпин Китай да попадне под ударите на тежки икономически санкции, както се случи с Русия.

"Обадих му се миналото лято, за да му кажа: Това не е заплаха, просто наблюдение - виж какво се случва на Русия", разказа Байдън пред Пи Би Ес.

"Ако Труман стана престъпник, използвал атомни оръжия срещу цивилни в Хирошима и Нагасаки, то Байдън стана терорист, който нареди унищожаването на енергийната инфраструктура на своите стратегически партньори: Германия, Франция, Холандия." Това написа междувременно председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в профила си в Telegram.

Той се позовава на разследване на журналиста Сиймор Херш, който е носител на наградата "Пулицър". Той твърди, че по указание на президента на САЩ американски водолази, под прикритието на ученията на НАТО и с подкрепата на норвежките военноморски сили, са поставили дистанционно управлявани взривни устройства в близост до газопроводи в Балтийско море и след това са ги задействали.

"Това беше акт на сплашване на техните васали, които решиха да развиват икономиката, ръководейки се от интересите на собствените си граждани... Публикуваните факти трябва да станат основа за международно разследване, изправяне на Байдън и съучастниците му пред правосъдието, както и изплащане на обезщетения на страните, засегнати от терористичната атака", призова Володин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай