Лидерите от Г-20 се събраха, готвят нещо грандиозно

Огромен жп проект

Лидерите от Г-20 се събраха, готвят нещо грандиозно | StandartNews.com

Съединените щати, Саудитска Арабия и други страни ще подпишат на срещата на Г-20 споразумение за проучване на възможностите за изграждане на голям железопътен и пристанищен проект, който да свърже Близкия изток с Индия и Европа, съобщиха американски представители, предаде АФП.

Джон Финер, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, заяви, че ще бъде подписан меморандум за разбирателство, за да се "проучи проект за морски и железопътен транспорт, който ще даде възможност за поток от търговия, енергия и данни от тук, в Индия, през Близкия изток до Европа".

Освен Саудитска Арабия и Индия, ключови участници в проекта ще бъдат Обединените арабски емирства и Европейският съюз, заяви Финер пред репортери в Ню Делхи, където ще бъде открита годишната среща на върха на лидерите на Г-20.

Споразумението идва в момент, когато Вашингтон активно взаимодейства с кралството, насърчавайки го да нормализира връзките си с Израел. "Това е резултат от месеци на внимателна дипломация, тиха, внимателна дипломация, на двустранна и многостранна основа", добави Финер. Този проект "има огромен потенциал, но колко точно време ще отнеме, не знам", добави Финер.

Споразумението за обсъждане на проекта може да бъде сред най-осезаемите резултати от срещата на върха, тъй като лидерите на Г-20 са разделени по отношение на войната на Русия в Украйна и са в задънена улица по отношение на постигането на споразумение за намаляване на въглеродните емисии. Още преди началото на срещата на върха нейното значение беше поставено под въпрос, когато китайският лидер Си Дзинпин реши да пропусне срещата и вместо това изпрати своя номер две, премиера Ли Цян, в Индия. Мястото на Русия е заето от външния министър Сергей Лавров, предава БГНЕС.

На 9 и 10 септември лидерите на държавите от Г-20 ще се съберат на двудневна среща на върха под домакинството на индийското председателство на Г-20 в Ню Делхи.

Под мотото „Една Земя. Едно семейство. Едно бъдеще“ лидерите на Г-20 ще обсъдят, наред с други теми:

* устойчивото развитие и растежа

* финансирането на борбата с изменението на климата

* търговията и инвестициите

* цифровия преход

* опазването на международния мир

Страните от Г-20 са почти готови с проекта за декларация за срещата на лидерите си през уикенда, съобщи страната домакин Индия, като намекна, че преговарящи са постигнали напредък в преодоляването на различията между страните си във връзка с войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Улиците на индийската столица Делхи, които обикновено гъмжат от хора, са опразнени заради предстоящата среща, като търговски обекти, офиси и училища са затворени като част от мерките за сигурност, с които се цели гладко протичане на събитието.Преговарящият на Индия Амитабх Кант каза, че в проекта на заключителната декларация на лидерите от Г-20 е отразен "гласът" на страните от Глобалния Юг и на развиващите се страни.

"Декларацията на лидерите от Делхи е почти готова, не искам да говоря много по този въпрос. Декларацията ще бъде представена на вниманието на лидерите", каза Кант на пресконференция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай