Страх от земетресение в Истанбул обърка имотния пазар в Одрин

Желаещите първо търсят информация по телефона или интернет, а след това на място

Страх от земетресение в Истанбул обърка имотния пазар в Одрин | StandartNews.com

Очакванията на сеизмолозите за силно земетресение в района Мармара, който включва мегаполиса Истанбул, насочиха жителите на града към търсене на алтернативни места за заселване в окръзи, отдалечени от активните разломи и по-сигурни при трусове, предаде БТА.

Според турските сеизмолози един от тях е пограничният окръг Одрин. Неговата отдалеченост от линията на разлома, по който се прогнозира евентуално силно земетресение в Истанбул, надморската височина и каменистият терен са дадености, които ограничават риска от унищожителни земетресения, посочват те.

“След земетресенията от 6 февруари в Южна Турция се наблюдава бум в търсенето на недвижими имоти - жилища и парцели - от страна на много жители на Истанбул в окръзите Лалапаша и Сюлоглу. Хората се страхуват от земетресенията и затова търсят по-безопасни зони, където да могат да се заселят", разказа Намък Бабаджан, заместник-председател на Асоциацията на обществените консултанти по недвижими имоти - Тракия.

По думите му желаещите първо търсят информация по телефона или интернет, а след това идват на място за оглед.

Брокери съобщават за засилено търсене на недвижими имоти и в други селища в Одринско от страна на истанбулчани. Експертите очакват, че това ще повиши цените на недвижимите имоти в областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай