Петък,

Страх от ядрена война. Расте търсенето на подземни бункери

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс, илюстративна -
450
Страх от ядрена война. Расте търсенето на подземни бункери
A
A
A

Военните действия в Украйна и ядрените заплахи покрай тях накараха много италианци да проявят интерес към подземните бункери. Произвеждат се във фирма в град Мантуа, която сътрудничи на НАТО и на италианските военновъздушни сили.

За по-малко от седмица фирмата получила над 30 частни заявки за подземни бункери от различни краища на Италия. Това сподели за медиите собственикът й Джулио Кавикиоли , посочвайки, че интересът се равнява като към последен модел айфон. Той обясни, че е различно, защото бункерът е едно специално съоръжение. Преди всичко за него трябва разрешение от общината.

Монтира се на метър и половина под земята. В зависимост от броя на пребиваващите е от 20 до 100 кв. м площ, на цена от 2-3 хиляди евро на квадратен метър. Няма никакъв комфорт, правят се запаси от вода, храна, лекарства, неща от първа необходимост, както специални тоалетни, системи за въздушен обмен, издържа на тласъци при експлозия.

В бункера може да се преживее до 3 месеца. Смята се, че интересът на италианците се дължи на психозата от възможни военни последствия, но такива убежища за оцеляване са по възможностите на малцина. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички