Стотици хиляди се събраха за Хаджа в Мека

Стотици хиляди се събраха за Хаджа в Мека | StandartNews.com

Мека. Стотици хиляди мюсюлмани се събраха в свещения град Мека за годишното поклонение Хадж, докато Саудитска Арабия стартира проект на стойност няколко милиарда долара за обновяването на града, предаде Ал-Джазира.

Поклонението започва в неделя и завършва на 18 октомври. Понеделник маркира най-важният ден, когато всички се стичат на планината Арафат, съвсем близо до Мека, за най-важния момент на Хаджа.

Само два дни преди официалния старт на Хаджа, около един милион вярващи се включиха в петъчната молитва в Голямата джамия.

Хората, облечени в ихрам, безшевна дреха от две части от бял плат, изпълниха пространството около Голямата джамия, най-святото място за поклонение в исляма, в която се помещава кубът Кааба, и в момента е място на масивна строителна дейност.

Целта на правителството с обновяването е да се осигури повече пространство за милионите вярващи, които правят поклонение всяка година. Но много хора смятат, че новите проекти биха могли да застрашат наследство на светия град.

Хаджа е един от петте стълба на исляма и е задължителен веднъж в живота за всеки мюсюлмани, при условие че са физически годни да го направят и имат финансовата възможност за това.

Според властите около 1,4 милиона поклонници вече са пристигнали от чужбина, като очакванията са за около два милиона поклонници тази година.

Това е много по-малко от 3,2 милиона, които присъстваха през 2012.

Кралството е мобилизирало 95 000 членове на силите за сигурност , в допълнение към войската, Националната гвардия и разузнаването, за да осигури сигурността на поклониците, според министъра на вътрешните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай