Сряда,

Станишев дал съвет на Заев за помирение с България

От: Рачо Рачев -
133
Станишев дал съвет на Заев за помирение с България
A
A
A

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев информира днес президиума на Партията на европейските социалисти, че в телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, е окуражил неговите усилия за започване на преговорите, при отчитане на българските позиции и интереси, преди ескалиращата националистическа реторика и в двете страни да направи това невъзможно, съобщиха от пресцентъра на ПЕС.

Във връзка с блокираното начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, в приетата единодушно специална декларация левите бяха категорични, че е необходим конструктивен диалог и политическо лидерство:

„ПЕС се надява, че чрез справедлив и задълбочен диалог България и Република Северна Македония ще намерят решение, което да е в полза и на двете страни. Премиерът Заев продължава да демонстрира кураж и лидерство в търсене на изход от задънената улица, като първи даде сигнал, че такъв задълбочен диалог е възможен. Започването на преговорите за членство ще има положителен ефект върху дългосрочните отношения между България и РСМ, както и за целия регион на Западните Балкани.“, се посочва в декларацията.

В същото време, ПЕС изразява загриженост от „надигащата се вълна на десен национализъм, както в България, така и в РСМ, който поставя това препятствие пред започването на преговорите. Гражданите и в двете страни помнят речта на омраза по време на предишното консервативно правителство на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, което прекъсна диалога с България, Гърция и останалите съседи и направи еврочленството непостижима мечта. По време на техния мандат, европейската интеграция на РСМ беше замразена за десетилетие, а отношенията със съседните страни бяха белязани от редица проблеми. Днес ВМРО-ДПМНЕ продължава да играе опасни политически игри с речта на омразата и да разпалва конфронтация. Това не е бъдещето, което народът на РСМ иска. Социалдемократическото правителство на Зоран Заев изведе РСМ до началото на преговорите за еврочленство, и той остава в най-добра позиция да продължи този процес, ако на страната бъде даден такъв шанс.“


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички