Станишев дал съвет на Заев за помирение с България

ПЕС изразява загриженост от „надигащата се вълна на десен национализъм"

Станишев дал съвет на Заев за помирение с България | StandartNews.com

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев информира днес президиума на Партията на европейските социалисти, че в телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, е окуражил неговите усилия за започване на преговорите, при отчитане на българските позиции и интереси, преди ескалиращата националистическа реторика и в двете страни да направи това невъзможно, съобщиха от пресцентъра на ПЕС.

Във връзка с блокираното начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, в приетата единодушно специална декларация левите бяха категорични, че е необходим конструктивен диалог и политическо лидерство:

„ПЕС се надява, че чрез справедлив и задълбочен диалог България и Република Северна Македония ще намерят решение, което да е в полза и на двете страни. Премиерът Заев продължава да демонстрира кураж и лидерство в търсене на изход от задънената улица, като първи даде сигнал, че такъв задълбочен диалог е възможен. Започването на преговорите за членство ще има положителен ефект върху дългосрочните отношения между България и РСМ, както и за целия регион на Западните Балкани.“, се посочва в декларацията.

В същото време, ПЕС изразява загриженост от „надигащата се вълна на десен национализъм, както в България, така и в РСМ, който поставя това препятствие пред започването на преговорите. Гражданите и в двете страни помнят речта на омраза по време на предишното консервативно правителство на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, което прекъсна диалога с България, Гърция и останалите съседи и направи еврочленството непостижима мечта. По време на техния мандат, европейската интеграция на РСМ беше замразена за десетилетие, а отношенията със съседните страни бяха белязани от редица проблеми. Днес ВМРО-ДПМНЕ продължава да играе опасни политически игри с речта на омразата и да разпалва конфронтация. Това не е бъдещето, което народът на РСМ иска. Социалдемократическото правителство на Зоран Заев изведе РСМ до началото на преговорите за еврочленство, и той остава в най-добра позиция да продължи този процес, ако на страната бъде даден такъв шанс.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай