Срути се покрив на магазин в Рига, има загинали

Срути се покрив на магазин в Рига, има загинали | StandartNews.com

Рига. Най-малко 18 души са загинали, а десетки са все още затрупани под отломките на покрива на супермаркет, който се срути в латвийската столица малко преди 18.00 ч. местно време. Двама от загиналите са спасители, съобщиха властите, цитирани от BBC. Най-малко 35 души са ранени при инцидента, 28 са откарани в болница. 

Все още не е изяснено какво е предизвикало срутването. Британският канал предаде, че по това време на покрива са течали строителни работи за изграждането на градина. Министърът на вътрешните работи предполага, че е имало нарушение на строителните норми. Магазинът с площ 500 кв. м работи от 2011 г. и е част от веригата Maxima. В края на работния ден магазинът е бил пълен с хора. При падането си покривът е срутил стените и витрините на сградата, при което вътрешността на магазина се е изпълнила с отломки, а по околните улици са разпилени натрошени стъкла. След 20 минути е последвало вторично срутване, при което са пострадали и спасителите, влезли да търсят оцелели. Очевидци казаха пред BBC, че хората са опитали да избягат навън след първото срутване, но автоматичните врати на магазина са се заключили и са ги задържали вътре. Слуховете за експлозия, предшестваща срутването, бяха опровергани. 

Най-малко двама спасители са загинали, както и клиенти на магазина. Смята се, че поне 50 души са затрупани под отломките. Десетки спасителни екипи са на мястото, като хората си проправят път през остатъците с ръце и кирки. Латвийски медии съобщиха, че 3 строителни крана са изпратени да помогнат в спасителните действия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай