Спират влаковете в Германия. Най-дългата стачка

През ноември и декември те също напуснаха временно работа

Спират влаковете в Германия. Най-дългата стачка | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Стачка на машинисти ще парализира Германия.

Германските машинисти на влакове ще започнат национална тридневна стачка от 10 януари след като преговорите за заплатите се провалиха, съобщиха от синдиката GDL, предаде АФП.

Профсъюзът, който свика няколко стачки през 2023 г., заяви, че обществената железопътна компания Deutsche Bahn не е успяла да излезе с "подлежащо на договаряне" предложение, за да предотврати стачните действия.

Машинистите ще напуснат работа от 2 ч. сутринта (01 ч. по Гринуич) в сряда, докато за товарните превози спирането ще започне от 17 ч. по Гринуич във вторник, заявиха от профсъюза.

Водачите ще се върнат на работа от 17:00 ч. по Гринуич в петък след най-продължителното спиране, което профсъюзът е обявявал досега. През ноември и декември машинистите също напуснаха временно работа.

"Тази стачка е не само абсолютно ненужна, но и смятаме, че не е разрешена от закона", заяви директорът на отдел "Човешки ресурси" на Deutsche Bahn Мартин Зайлер.

Зайлер обяви съдебна заповед, за да се опита да предотврати спирането, което според оператора ще наруши сериозно работата.

Прекъсването на товарния транспорт е свързано с високи разходи за германската икономика, която и без това изпитва затруднения.

В допълнение към увеличението на заплатите, целящо да компенсира високата инфлация, GDL, която представлява около 10 000 служители, настоява също така за преговори за преминаване към 35-часова работна седмица, разпределена в четири дни за машинистите.

Миналия месец Deutsche Bahn заяви, че е направила предложение за 11-процентно увеличение на заплатите при започване на преговорите, както и за "бонус за компенсиране на инфлацията" в размер до 2850 евро (3120 долара).

На 7 януари операторът съобщи, че миналата седмица е представил подобрена оферта, която според него представлява "голяма стъпка напред" по отношение на исканията на профсъюза за работното време.

Миналата година Deutsche Bahn влезе в конфликт с железопътния профсъюз EVG, който представлява около 180 000 души от железопътния персонал, които не са машинисти, като в края на август беше постигнато споразумение.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи