Спецчастите на Франция с нови пълномощия

Спецчастите на Франция с нови пълномощия | StandartNews.com

Полицейските и военни сили за борба с тероризма във Франция ще реагират до 20 минути на бъдещи нападения. Това обеща вътрешният министър на страната в изявление пред медиите относно реорганизацията на органите на реда.

Реформите ще въведат нови принципи на действие въз основа на ислямистките атентати в Париж от ноември. Увеличава се числеността на силите за сигурност, а на специалните части се разрешава при атаки да не спазват традиционното разделение на задълженията между полицията и армията.  

Тази мярка се въвежда, за да се избегне рискът от  забавяне на въоръжени действия в отговор на терористични атаки. Така се гарантира реакция до 20 минути на нападения срещу населени места на цялата територия на Франция.

Френските полицейски специални сили ще бъдат реорганизирани в отговор на твърдения, че съперничества между трите основни правоохранителни органи са затруднили реакцията на атентатите от 13 ноември, съобщава БНТ.

Вътрешният министър Бернар Казньов потвърди, че елитните сили за бързо реагиране ще бъдат разположени във всички основни градове. Досега те традиционно бяха съсредоточени в Париж и властите предупреждаваха, че Франция е слабо подготвена за бърза реакция извън столицата с наближаването на тазгодишното Европейско първенство по футбол, на което тя е домакин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай