Социалистите в ЕП неудовлетворени от Юнкер

Социалистите в ЕП неудовлетворени от Юнкер | StandartNews.com

Страсбург. Социалистите и демократите в Европейския парламент не са напълно удовлетворени от снощната си среща с кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия. Това впечатление сподели председателят на групата на социалистите в Европарламента Джани Питела.

По думите му срещата е била "положителна и полезна", но уточнява, че преговорите за подкрепа на Юнкер на сесията на Европарламента в Страсбург идната седмица са все още далеч от приключване.

Питела благодари на Юнкер за честните отговори на поставените при закрити врата въпроси, но допълва, че сега е време думите да бъдат превърнати в предложения за дела. Според изявлението Юнкер е поел ангажимент следващият еврокомисар по валутните и икономическите въпроси да бъде социалист.

Той поесни, че социалистите са недоволни от липсата на реални действия по проблема с имиграцията, който според тях изисква повече солидарност в ЕС. Социалистите не са съгласни и с вижданията на Юнкер за общоевропейската външна политика.

По тяхно мнение не се виждат намерения ЕС да се утвърди като "политически гигант" и не са ясни схващанията за отговор на сложните кризи в Сирия и в Украйна. Имаме нужда от по-ясни предложения в областта на енергетиката и околната среда, добавя Питела.

Въпреки всичко обаче преговорите за подкрепа на Юнкер са едва в началото си и решението как ще гласуват социалистите в пленарната зала следващата седмица не е взето.

Ще продължим да преговаряме до гласуването идния вторник, пояснява председателят на парламентарната група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай