Социалистите спечелиха изборите в Испания

Социалистите спечелиха изборите в Испания | StandartNews.com

Испанската социалистическа партия спечели регионалните избори в неделя. Тя запази бастиона си в провинция Андалусия, а лявата антилиберална партия Подемос, която е съюзник с гръцката СИРИЗА, е трета сила в тази провинция, предава БНР.

В Андалусия, провинцията с най-голямо население социалистите управляват от 33 години. Управляващата в Испания Народна партия, която е на власт в Мадрид от 2011 г., е втора сила там с 29 на сто от гласовете.

След доброто представяне на изборите за Европейски парламент миналата година, когато получи 1,2 милиона гласа и излъчи петима евродепутати, Подемос зае третото място с 15 на сто от гласовете.

Тереза Родригес, лидер на "Подемос" в Андалусия, заяви, че окончателно се слага край на двуполюсния модел: "Ние сме главните действащи лица на тази промяна, на създаването на нови алтернативи и инициативи, които имат връзка с хората, за да дадат отговор на нуждите на по-голямата част от населението. А тук тези хора са много, наистина много. Политическата карта в Андалусия и в цяла Испания вече е променена. Ще правим нещата по друг начин, ще правим друг политика!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай