Сняг и лед блокираха 15 000 коли в Алпите

Сняг и лед блокираха 15 000 коли в Алпите | StandartNews.com

Французин загина, хиляди изкараха нощта в автомобилите си

Обилният снеговалеж и ледът във Френските Алпи блокираха 15 000 автомобила в събота вечер и предизвикаха хаос в курортите, съобщиха местните медии, цитирани от Би Би Си. Един мъж загина, след като колата му падна в пролом в региона Изер. Според в. "Льо Монд" снегът е взел други три жертви по-рано миналата седмица.

Най-засегнат е департамент Савоа, където властите обаче не обявиха бедствено положение. Там има близо 10 000 свободни места за спешно настаняване в около 40 общини. Много хора обаче изкараха нощта в автомобилите си. В други 2 департамента също осигуриха неколкостотин легла. Властите призоваваха още от предишната вечер автомобилистите да не навлизат в департамента, тъй като пътищата са задръстени и ще останат така часове наред. Причината за това е не само лошото време, но и големият брой коли - хиляди французи се отправиха към планинските ски курорти за коледните празници.

Километрични задръствания се образуваха по пътищата към Женева в цяла Източна Франция, а също към южния град Гренобъл. В някои участъци скоростта на движение не надвишаваше 10 км/ч. В 19 френски департамента е обявен оранжев код за тревога (трета степен по четиристепенна скала).

Поледици и сняг обхванаха също така Средна и Северна Англия, както и Шотландия. Група пътници били принудени да прекарат нощта в църква, след като автобусът им заседнал в преспите в Шефилд. Там много шофьори оставили автобусите и колите си заради усложнената пътна обстановка след снежната буря. Летищата "Джон Ленън" в Ливърпул и "Лийдс-Брадфорд" бяха затворени за известно време, за да може пистите да бъдат почистени от снежната покривка.

Заради обилния сняг на магистрала край Щутгарт (Гер) се образува 25-километрово задръстване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай