Смъртоносен вирус в Саудитска Арабия заплашва с пандемия

Правителството мълчи, експерти от СЗО са притеснени

Смъртоносен вирус в Саудитска Арабия заплашва с пандемия | StandartNews.com

Рияд. Смъртоносен вирус, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром, е мутирал в Саудитска Арабия, съобщава научното списание "Сайънтифик Америкън". Експертите от Световната здравна организация (СЗО) са сериозно притеснени, тъй като кралството не дава необходимата информация, която би помогнала за предпазването на хората. 

В следващите седмици служителите на СЗО ще бъдат изправени пред тежък политически натоварен проблем. На 9 юли започва мюсюлманският месец Рамадан, през който се предвижда 2 милиона души от целия свят да се отправят на поклонение към свещените места в Саудитска Арабия. Но новата болест - Близкоизточен респираторен синдром (MERS), може да бъде заплаха за тях. 

Епидемиологичният контрол по време на масови събирания винаги е бил голямо предизвикателство, казват от организацията, но тази година ще бъде особено тежко. Саудитска Арабия вече се бори с MERS, но все още не са изнесени подробности, които биха могли да се използват от здравните власти за предпазването на милиони хора в страната и по света. 

В началото на май кралството стресна света, като обяви 13 нови случая само за няколко дни. От тогава са заболели нови 38 души, от които 31 в Саудитска Арабия. 20 от пациентите са починали. 

СЗО няма практически никаква информация къде е огнището на вируса и как хората биха могли да се заразят. Експертите се чудят какви насоки да дадат на поклонниците и на страните, в които те ще се завърнат, за да избегнат разпространението на опустошителната нова зараза. 

MERS причинява тежка пневмония и бъбречна недостатъчност в някои случаи. Болестта е "братовчед" на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който избухна в Китай в края на 2002 г., разпространи се от там към Хонконг през 2003-а и беше пренесена в белите дробове на международните пътници до Сингапур, Ханой, Торонто и други градове.

Здравните власти не желаят все още да вадят "тежката артилерия", която използваха при епидемията от ТОРС, когато съветваха гражданите да избягват изцяло пътническите възли като Хонконг и Торонто. От друга страна, те не искат големите мюсюлмански поклонения (умра през юли и хадж през октомври) да разпространят пандемия. 

Тази седмица международен екип от експерти се събира под шапката на СЗО в Саудитска Арабия в опит да измъкне информация от държавата, преди да е започнал Рамадан, за да могат да бъдат предпазени както поклонниците, така и останалата част от света. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай