Словашкият премиер печели трети мандат

Словашкият премиер печели трети мандат | StandartNews.com

Социал-демократите на действащия словашки премиер Роберт Фицо спечелиха парламентарни избори в страната. Това обаче не стана с мнозинство. Екзит полът на частната телевизия Markiza показва, че неговата партия СМЕР-Социалдемократи взема 27,3% от гласовете. Тя е следвана от либералната партия „Свобода и солидарност" (САС) с 13,3% и консервативната формация ОЛАНО-НОВА с 11,2 процента. Социалдемократите на действащия словашки премиер Роберт Фицо спечелиха парламентарни избори, но загубиха мнозинството.

СМЕР-Социалдемократите взема 27,3% от гласовете или 45 места в 150-местния парламент. От предишните избори обаче партията имаше 44% и 83 мандата. Тя е следвана от либералната партия „Свобода и солидарност" (САС) с 13,3% (22 места) и консервативната формация ОЛАНО-НОВА с 11,2 процента (18 места), пише БГНЕС.

Очаква се в парламента да влязат 9 от общо 23-те регистрирани политически партии. Дяснонационалистическата партия „Нашата Словакия" с лидер Мариан Котлеба получи 6,6 процента, което й дава 11 места. Партията Мост на унгарското малцинство печели 7,3% и 12 места, дебютиращата либерална партия „Сиет" (Мрежа) има 6,7% и 11 места, християндемократите са с 8 места, а консервативната SME Rodina 10 места. „Голям миш-маш и много партии в парламента", коментира Роберт Фицо по повод изборите.

Съставянето на кабинет ще отнеме време, добави премиерът на Словакия и изтъкна, че ще направи всичко възможно, за да формира правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай