След лирата се срина и борсата

След лирата се  срина и борсата | StandartNews.com

Турската централна банка готова да налива пари, за да успокои кредиторите

Чуждите инвеститори си изтеглят капиталите

В навечерието на откриването на търговията на Истанбулската фондова борса Централната банка проведе спешно съвещание с членовете на Асоциацията на банките в Турция. Главна тема на срещата, по данни на турското издание Haberturk, е било обсъждането на мерките по минимализация на негативното влияние върху пазарите на опита за държавен преврат.

След петъчните безредици турската Централна банка побърза да увери кредиторите, че е готова да предостави ликвидност без ограничения за банките, в случай на необходимост и за поддръжка на финансовата стабилност в страната.
Да успокои инвеститорите се опита и вицепремиерът на Турция Мехмед Шимшек. Той написа в Twitter, че "макроикономическите ни основи са здрави" и "няма причини за безпокойство".

Но инвеститорите започнаха да се безпокоят още в петък, когато се появиха първите съобщения за военни безредици. Турската валута първа усети последствията на неуспешния преврат. В петък курсът на лирата падна до осемгодишен минимум, сривайки се с 4,6%, до 3,0157 за долар. Акциите на инвестиционния фонд iShares MSCI Turkey ETF, свързани с ценни книжа на турски компании, поевтиняха с 2,5%, до $41,60.

В понеделник турската лира частично се възстанови от петъчния срив и се върна към курс 2,93 лири за $1.
Търговията на Истанбулската стокова борса бе открита вчера с понижени котировки на най-големите компании в страната. Бенчмаркът BIST National 100 се понижи с 2,48%, до 80769,14 пункта. Акциите на една от най-големите банки на Турция - Akbank, поевтиняха с 2,13%, до 8,73 лири. Ценните книжа на втората по големина финансова институция - Garanti Bank, намалиха стойността си с 3,21%, до 8,15 лири.

Акциите на турския ритейл Bim A.S. изгубиха 0,52% от стойността си, до 57,15 лири, книжата на телекомуникационната компания Turkcell поевтиняха с 0,71%, до 11,11 лири, акциите на най-големия промишлен конгломерат в Турция - Koc Holding, паднаха с 1,34%, до 13,97 лири.

Политическата нестабилност удари най-силно акциите на туристическите и транспортно-логистичните компании. Книжата на националния превозвач Turkish Airlines, 60% от доходите на който са от транзитни пасажери, в началото на борсовата сесия поевтиняха с 5,2%, до 5,65 лири, ценните книжа на турския летищен оператор TAV Holding Ч с 5,93%, до 12,53 лири, а акциите на турската лоукост компания Pegasus се сринаха с 3,79%, до 13,44 лири.

Икономиката с най-бърз растеж в света, но няма стабилност

Турция влезе във второто десетилетие на века с най-бързо растящата икономика в света. През 2015 г. БВП на страната е с ръст от 3,8%, през първото тримесечие на 2016 г. растежът стигна 4,8%, изпреварвайки прогнозите на анализаторите. МВФ очаква за 2016 г. ръстът да е 3,8%, което е с 0,6% повече от прогнозата за световния икономически растеж. Прогнозите на турското правителство пък са за 2016 г. икономиката да скочи с 4,5%. По ръст на фондовия пазар Турция заема девето място в света през 2016 г.: увеличението е 15%.

Но най-големите международни рейтингови агенции напомнят за риска за турската икономика. Така рейтингът на Турция, според Fitch и Moody's, е на най-ниското инвестиционно ниво. Fitch напомня за военния конфликт в съседна Сирия, зациклилия мирен процес с кюрдите, обострените взаимоотношения с Русия, а също и за вътрешнополитическата несигурност. "Ключовата кредитна слабост се явяват външните фактори", поясняват от Fitch.

Характерна черта за турската икономика е силната зависимост от чуждестранните инвестиции. Кредитният пазар на Турция остро се нуждае от външни капитали. С помощта на чуждестранните инвестиции се компенсира отрицателното салдо в текущия платежен баланс, което през 2016 г., по прогноза на икономистите, се увеличава до 4,5% от БВП /през 2015 г. отрицателното салдо е било 4,4% от БВП./

Един от отраслите, който е значителен източник на чуждестранна валута, е туризмът. Но на фона на обострените отношения с Русия туристическият поток в Турция силно намаля. От края на ноември 2015 г. до юни 2016 г. Русия забрани продажбата на организирани туристически пътувания и чартърните полети в Турция. За периода от януари до май 2016 г. страната е била посетена от 8,3 млн. чуждестранни туристи, което е с 22,93% по-малко в сравнение със същия период година по-рано, отчита турското министерство на туризма.

През 2015 г. туризмът донесе в икономиката около $31,5 млрд. Според шефа на Търговско-промишлената палата на Анталия Давут Четин, туристическият отрасъл в Турция може да се лиши от 80-100 000 работни места през 2016 г.

Удар по чуждестранните инвестиции

Обемът на преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в Турция през 2015 г. е $16,5 млрд., което е с 36% повече спрямо 2014 г., пише в доклад на UNCTAD. Турция се явява най-големият получател на ПЧИ в западна Азия. Но проблемът е в структурата на тези инвестиции: в производствения сектор влиза едва една четвърт от тях, а 26% са от сделки на чужденци за имоти в Турция.

През 2016 г. притокът на чуждестранни инвестиции в Турция започна да намалява.

За периода от януари до май 2016 г. чуждите инвестиции са $15,8 млрд., от които само $2,3 млрд. са ПЧИ. Това е два пъти по-малко спрямо същия период година по-рано, което означава, че инвеститорите предпочитат да се ограничават в краткосрочни вложения в акции на турския фондов пазар. Опитът за преврат от 15 юли доведе до преосмисляне на инвестиционните планове на чуждестранните инвеститори. "Турция може да стане неприемлива зона за инвеститорите за няколко години напред", коментира главният инвестиционен стратег на американската Key Private Bank Брюс Маккейн.
По думите му, турските власти ще се опитат да усилят контрола над икономиката, което ще изгони чуждите инвеститори.
През 2015 г. Турция вече се сблъска с най-големия от 2009 г. отлив на капитали. Той достигна $10 млрд.

Туристите ще са с 15 млн. по-малко

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма

Обстановката в Турция е непредсказуема и решенията трябва да се вземат в условия на неопределеност. Те са силно зависими от сигурността в страната и това, което наблюдаваме, е едно значително намаляване на туристопотока към Турция - очертават се около 15 млн. туристи по-малко в южната ни съседка за 2016 г. Българският пазар до момента, слава Богу, не е засегнат значително. Към края на май имахме около 10% спад - при 118 хил. туристи м. г., регистрирани от началото на годината до 31 май 2015 г., т. г. за същия период сме обслужили 107 хил. Но това, което се случва в последните дни, обезкуражава онези, които са в категорията нови туристи - които не са били в Турция, не познават добре продукта и са имали намерението да отидат за първи път, те са най-вероятните, които се отказват от пътуване. В същото време се отчита един постоянен брой българи, които пътуват до Турция и обратно и които са свързани с икономически интереси и с посещения при близки и роднини. От тази гледна точка имаме константност в пътуванията към южната ни съседка, този брой не е нарушен към момента.

Опитът за преврат не засяга представителите на туристическия бизнес. Но те са засегнати индиректно, тъй като големият спад от пътувания от Западна Европа доведе до затварянето на много хотели. Това означава големи затруднения за останалите услуги, свързани с тях - транспорта, ресторантьорството. В същото време обаче в туристическите обекти и в курортите в Турция обстановката е спокойна - и туроператори, и хотелиери, и туристи твърдят, че там въобще не се усеща дори напрежение. Не можем и да кажем, че има някакъв спад в записванията или отказ от пътувания към момента заради конкретната ситуация.

Записа Валерия Стойкова

Този театър не плаши предприемачите

Доц. Стоян Александров, бивш главен изпълнителен директор на Д Банк

На практика в Турция нищо не се случва от гледна точка на икономиката, на бизнеса. Там върви един театър, за който нито се знае кой го е сътворил, нито по чия поръчка е станало. Това не може да уплаши предприемачите, още повече, че няма съобщения за щети върху икономиката, няма спрени заводи, затворени банки. Може би само туризмът ще пострада, вече има такива индикации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай