След ада във Франция: Пилоти на Джърмануингс отказват да летят (ОБЗОР)

След ада във Франция: Пилоти на Джърмануингс отказват да летят (ОБЗОР) | StandartNews.com

Самолетът имал технически проблеми ден по-рано, търсят истината от черната кутия

Пилоти и стюардеси на авиокомпания "Джърмануингс", чийто самолет "Еърбъс" А320 се разби във вторник със 150 души във Френските Алпи, отказаха да летят и някои полети бяха отменени.

В сряда мистерията около причините за трагичния инцидент, при който няма оцелели, продължи. Появи се информация, че ден по-рано машината е имала технически проблеми. Междувременно започна разчитането на черната кутия със записите на разговорите на пилотите, която се оказа повредена. Открита бе обвивката и на втората черна кутия.

Главният изпълнителен директор на "Джърмануингс" Томас Винкелман посочи, че някои пилоти, стюарди и стюардеси не са искали да пътуват по емоционални причини. Той допълни, че ръководството напълно разбира ситуацията. Според "Шпигел" обаче причина за отказа на екипажите да изпълняват задълженията си "очевидно е фактът, че разбилият се самолет - заради технически проблеми, е прекарал няколко часа в понеделник в режима, познат като "самолет на земята". Според "Таймс" става дума за "бойкот" специално на самолети, които са на възрастта на разбилия се 24-годишен А-320. Компанията отмени общо 30 полета.

В сряда стана ясно, че самолетът е имал ден преди катастрофата технически проблем с вратата на гнездото за предния си колесник. Това е наложило машината да остане през целия ден на летището в Дюселдорф, твърди "Шпигел". Според говорителка на "Луфтханза", на която "Джърмануинсг" е нискобюджетният филиал, проблемът е бил решен. Шефът на "Луфтханза" Карстер Шпор от своя страна заяви, че катастрофата е абсолютно необяснима, тъй като самолетът е бил в безупречно техническо състояние с двама опитни пилоти.

Разследващите екипи се надяват да узнаят повече за случилото се от намерената черна кутия, която обаче е повредена. Въпреки това в сряда започна успешното сваляне на записите на разговорите на пилотите. Стана ясно, че е открита и обвивката на втората черна кутия, но тя е празна, тъй като липсва самото записващо устройство.

Според една от изнесените теории на авиационни експерти е възможно причина за катастрофата да е пръснало се предно стъкло на самолета, при което пилотите да са изпаднали в безсъзнание, което обяснява защо не са изпратили сигнал за тревога, писа "Дейли мейл".

Внезапна декомпресия като причина за инцидента посочиха и други медии. Тази машина е извършвала средно 5.3 полета дневно за своите повече от 24 години. Всеки цикъл на излитане и кацане, на херметизация и дехерметизация добавя нов стрес върху корпуса. Полет 9525 от Барселона до Дюселдорф вероятно се е снижавал с 1000 м на минута от крайсерската си височина от над 11 500 м, тоест два пъти по-бързо от нормалното темпо на снижаване. Ако е имало нещо като рязка декомпресия - дали поради износване на метала или от бомба - първата работа на пилотите би била да свалят машината под 3050 м, където въздухът става за дишане.

Втората вероятност е техническа грешка. Самолетите "Еърбъс" имат едни от най-сложните пилотски кабини.

Третата възможност според АП е терористичен акт. Пилотска грешка също не е невероятна. "Фигаро" посочва като възможни причини и ято птици, както и избухване на зареждащи се литиеви батерии.

В сряда стана ясно, че самолетът се е разбил със 700 км в час.

Европа обяви 3 дни траур

Тридневен траур от 25 март е обявен в Европа в памет на жертвите на самолетната катастрофа, обяви официалният представител на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС. "Знамената пред зданието на ЕК в Брюксел ще бъда спуснати в продължение на 3 дни. Еврокомисията скърби заедно с народите от всички страни. Европа е в траур", каза той.

Редовната обедна пресконференция на ЕК започна с минута мълчание в памет на загиналите. За разлика от обичайния син фон с логото на комисията на екрана зад говорителите се излъчваше снимка на централата на ЕК.

В памет на жертвите знамената на институциите в България също са свалени наполовина.

Оперни звезди загинали в Алпите

Жертвите са най-малко от 15 държави, сред тях бизнесмени и журналисти

Жертвите на самолетната катастрофа във Френските Алпи са най-малко от 15 държави, обяви шефът на "Джърмануингс" Томас Винкелман на пресконференция в Кьолн. Компанията е установила контакт със семействата на 123 от загиналите. Тя все още се опитва да се свърже с близките на останалите 27 жертви с помощта на германското министерство на външните работи.

Към момента са идентифицирани 72 германци (сред тях са 16 ученици и двете им учителки) и 35 испанци. Сред жертвите са още трима британци, много аржентинци, трима казахстанци, двама американци, граждани на Австралия, Белгия, Колумбия, Дания, Израел, Япония, Мароко, Мексико и Холандия.

Сред загиналите е оперната певица Мария Раднeр. Тя пътувала заедно със съпруга си и бебето им, което е едно от двете загинали пеленачета. Майката на другото се казва Марина Бандрес Лопес-Бело на 37 г., която живеела със 7-месечния Хуанито в английския град Манчестър. Марина е родом от испанския град Хака. Името й беше обявено от кмета на града, който обясни, че била в Испания, за да присъства на погребението на своя чичо. Още не е ясно дали на борда е бил и съпругът й. От операта Gran Teatre del Liceu в Барселона пък съобщиха, че 34-годишната Раднер се връщала от Испания, където пяла в "Зигфрид" от Вагнер. В самолета бил и нейният колега Олег Брижак. Той бил на една сцена с Раднeр в "Зигфрид". Певецът изпълнявал ролята на злото джудже Алберих, а тя - богинята Eрда.

Йосеп Сабате Касейас е бил служител на Esprit и живеел със съпругата и трите си деца в Ла Коруня, съобщи Ей Би Си. Двойката очаквала четвъртото си дете всеки момент. Именно напредналата бременност на съпругата му провалила пътуването й и тя се разминала с катастрофата.

На борда на самолета са пътували много хора от хранителната индустрия. Те пътували за конференция в Кьолн, твърди Ей Би Си Испания. Те били служители на Feria de Barcelona, Inoxpa, Desigual, Nutrixport, Bayer и Delphi. Една от жертвите е съпругата на началника на кабинета на левицата в Каталуния Луис Хунк. 33-годишната жена била на път за Германия за бизнес визита. Майка и син от Австралия също са сред жертвите, каза външният министър на страната Джули Бишъп. Според властите това са Керъл Фрайдей и синът й Грег. В самолета пътували и двама ирански спортни журналисти.

Лидерите в шок и ужас от гледката

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в сряда бяха на мястото на катастрофата, предаде Ройтерс. Двамата огледаха с хеликоптер района на инцидента. Меркел похвали Франция за "невероятното приятелство и помощ". Много сме благодарни, каза германският канцлер. Испанският министър-председател Мариано Рахой се присъедини към Меркел и Оланд в село Сен-ле-з-Алп, където е разположена групата на френските следователи за издирвателна операция. Тримата лидери благодариха на екипите, участващи в операцията. Предвиждаше се Меркел, Оланд и Рахой да се срещнат със семействата на жертвите.

По-рано през деня министри от Франция, Испания и Германия също направиха оглед с хеликоптер. "Това, което видяхме, са сцени, които не могат да предизвикат нищо друго, освен ужас. Това е страшна трагедия", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. "Това, което видяхме, предизвиква шок", каза германският министър на транспорта Александър Добринт. А испанската му колежка Ана Пастор призна, че е "потресена от видяното".

Футболен отбор се спаси на косъм

Бременна жена и шведският футболен отбор "Далкурд" се спасили на косъм от смъртта във Френските Алпи. Жената трябвало да пътува със съпруга си от Барселона във вторник сутринта, но не се качила на самолета заради твърде напреднала бременност. Според в. "Ла Вос де Галисия" двойката имала 3 деца - на 3, 5 и 7 години.

Цял футболен отбор също се размина в последния момент с катастрофата. Във фаталния ден четири самолета на "Лухтханза" излитат от каталунската столица по едно и също време. Играчите на футболния "Далкурд" са разпределени в три от тях, пише в. "Дейли Мейл". Първоначалният план бил отборът, в който играят много кюрдски преселници, да пътува заедно на борда на фаталния полет 4U9525 до Дюселдорф, но вместо това играчите били разпределени в другите 3 самолета, които пътуват от Барселона до Швеция през Германия.

Испания и Германия скърбят за 16-те ученици

Стотици свещи пред гимназията в германския град Халтерн горяха цяла нощ в памет на 16-те деца и двамата учители, които загинаха трагично при катастрофата. "Това е най-мрачният ден в цялата история на града", заяви през сълзи кметът Бодо Климпел. Над 200 ученици от гимназия "Йозеф Кьониг" запалиха свещи, върху които бяха надписани с черен маркер имената на загиналите деца. Групата се връщала в Германия, след като прекарала близо седмица на курс по испански в Инарс дел Валес. Малкото градче край Барселона също потъна в скръб.

Продължава издирването на останките

И днес продължи мащабната и опасна операция за издирване останките на 150-те загинали, сред които 144 пътници и шест души екипаж. Тя е трудна, тъй като отломките са пръснати на площ от около 4 хектара по планинския склон в труднодостъпна зона от Южните Алпи, на 1500 метра височина, където се е разбила машината. Сред многобройните отломки няма големи части от корпуса, най-големите са колкото дипломатическо куфарче.

Десет съдебни лекари и трима антрополози са изпратени на място, за да идентифицират жертвите чрез проби от ДНК, съобщи прокурор от Марсилия, натоварен със случая. Междувременно във френски медии се появиха спекулации, че е възможно вълци да нападнат останките от човешки тела във високопланинския район, но експерти отхвърлиха подобна вероятност.

Отказал двигател приземи аварийно руска машина

Пътнически самолет Боинг 737 на руската авиокомпания UTair кацна аварийно на летището "Пулково" в Санкт Петербург, предаде "Интерфакс". Причина за извънредното приземяване стана отказ на един от двигателите. Самолетът със 73 пътници и 6-членен екипаж на борда поискал разрешение за аварийно приземяване след отказ на датчика на десния двигател. Машината изпълнявала полет от Москва до Санкт Петербург.

"Самолетът се приземи благополучно, никой не е пострадал", коментира официален представител. UTair е третата по големина авиокомпания по брой пътници в Русия.

Междувременно самолет, летящ от Бърно за Москва, при приземяването си на аерогарата Домодедово получи повреда и се провлачи "по корем", при което блокира пистата, съобщиха на ТАСС от руското авиационно ведомство Росавиация.

"Инцидентът е станал с турбовитловия едномоторен самолет "Епик" (Epic LT), на чийто борд са били само двамата членове на екипажа. По предварителни данни те не са пострадали", каза представител на авиационната служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай