След протестите и агенция Фич посече Макрон

Глобалната рейтингова агенция понижи оценката на Франция с една степен

След протестите и агенция Фич посече Макрон | StandartNews.com

Глобалната рейтингова агенция "Фич" понижи оценката на Франция с една степен на "АА-", като изтъкна като аргумент за действията си неотдавнашните социални напрежения в страната, които биха могли да повлияят на способността й да намали дефицита и дълга си, предаде Франс прес.

"Политическата безизходица и социалните движения (понякога прерастващи в насилие) представляват риск за програмата за реформи на президента Еманюел Макрон и биха могли да създадат натиск в подкрепа на една експанзионистична бюджетна политика или на преобръщане на тенденцията на наскорошните реформи", се казва в изявление на рейтинговата агенция.

Относно приемането на спорната пенсионна реформа "Фич" констатира, че това решение породи протести и стачки в цялата страна и ще засили вероятно радикалните и антисистемни сили.

Досега оценката на "Фич" за Франция беше "АА" с негативна перспектива. Сега въпреки понижението на оценката перспективата остава стабилна.

"Фич" е първата от трите основни рейтингови агенции, която понижава оценката на Франция след приема на пенсионната реформа.

Миналата година дефицитът на Франция беше 4,7 процента, а тази година се очаква той да се покачи леко на 4,9 процента, но да започне да спада прогресивно от 2024 г.

По повод понижението на оценката на Франция от "Фич" френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер увери днес, че Франция ще продължи да прокарва структурните реформи, предаде Франс прес. Той добави, че фактите опровергават оценката на "Фич", тъй като правителството е в състояние да прокарва структурни реформи и посочи за пример реформата на механизма за осигуровките при безработица и пенсионната реформа, които са структурни реформи за страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай