След пожарите, обилни дъждове в Австралия

Макар и да помагат срещу пожарите, обилните дъждове носят и рискове

След пожарите, обилни дъждове в Австралия | StandartNews.com

Части от Източна Австралия са залети от обилни дъждове, които са предизвикали наводнения в района на Сидни. Те обаче са донесли и известно облекчение на пожарникарите, които все още продължават да се борят с десетки пожари в щата Нов Южен Уелс, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Пороите са угасили 20 от пожарите в Югоизточния австралийски щат Нов Южен Уелс, но по данни на местните власти продължават да бушуват 42 пожара като 17 все още не са овладени.

Дъждовете, които са най-проливните от близо 20 години, са засегнали и части от щата Куинсланд. Само за Сидни се очакват 130 мм валежи за 24-те часа до утре сутринта. Това  ще е най-голямото количество валежи за едно денонощие от 18 години насам. Последното голямо количество валежи е измерено на 5 февруари 2002 г.

Макар обилните валежи да помагат срещу пожарите, носят и рискове. Властите предупреждават за наводнения и свлачища в Нов Южен Уелс, който е австралийският щат с най-голямо население.

Очаква се температурите в Австралия да останат високи и да паднат малко валежи, според издадената през януари тримесечна метеорологична прогноза за страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай